Sukobi u Lovačkom udruženju „Ljubija“: Obračun lovaca zbog trošenja para

Izbor na funkcije u Lovačkom udruženju „Ljubija“ iz Prijedora završio je raskolom njegovog članstva i podnošenjem prijava djela članova protiv Upravnog odbora ovog udruženja.

Podnosioci prijava tvrde da su nakon izbora odlučili da nepravilnosti iz prošlih godina navedu u prijavama koje su predali Policijskoj upravi i Okružnom javnom Tužilaštvu Prijedor, Lovačkom savezu RS, Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Poreskoj upravi RS.

– Sumnjivo je angažovanje osoba za povremene i privremene poslove u 2014. godini kojima je plaćeno 18.774 KM, što je više od pola prihoda za tu godinu. Uz to za troškove goriva i nabavke hrane i soli za divljač ne postoje zapisnici o preuzimanju i puštanju divljači u lovišta – tvrde naši sagovornici.

Dodaju da su im sumnjivi i prikazani prihodi udruženja.

– Sudeći po broju delegata, u 2013. godini je bilo 260 članova, odnosno prihodi udruženja bi trebalo da budu 45.240 KM, dok je prikazano 31.201 KM, što znači da nedostaje 15.000 KM – tvrde naši sagovornici.

Dodaju da su i plaćanja obaveza prema resornom ministarstvu do 2016. godine prikazivana višim nego što ona stvarno iznose. Kažu da u periodu od 2013. do 2016. godine nije održana nijedna sjednica niti je bilo predsjednika Skupštine.

– Pred izbore koji su održani u martu, UO je zborovima sekcija dostavio netačno brojno stanje članova udruženja, odnosno njih 260, čime su sebi osigurali 27 delegata za izbore kako bi zadržali svoje funkcije – tvrde oni.

Dodaju da je Inspektor za šumarstvo u junu ove godine utvrdio da je prošle godine Udruženje imalo 169 članova sa plaćenom članarinom, što je za gotovo 100 manje od prikazanog. Inspektor je u svom, obavještenju, koje je u posedu „EuroBlica“, navodi da ima i lovaca sa nevažećim lovačkim ispitom, koji je polagan u ratnom periodu.

– Članovi UO rade u sukobu interesa jer su oni istovremeno i na svim rukovodećim funkcijama, te su predsjednici i članovi svih komisija pa i disciplinske. Na ovaj način oni su privatizovali Lovačko udruženje – ističu oni.

Podjela u udruženju kulminirala je u martu na dan izbora kada su bili angažovani i radnici preduzeća za fizičku zaštitu koji su imali spisak lovaca koji mogu prisustvovati skupštini.

Novoizabrani predsjednik LU „Ljubija“ Bojan Becner, koji je bio i član UO, kaže da su optužbe djela članova neosnovane.

– Od kada sam ja predsjednik sve je u skladu sa zakonom. Probleme nam pravi nekoliko njih, koji su nezadovoljni izborima. Oni su besposleni i njihove sekcije im više ne veruju – tvrdi Becner.

Dodaje da je reč o tri člana koja su suspendovana.

– Mi smo imali najavu da će oni praviti nerede na izbornoj sednici i zato smo angažovali preduzeće za fizičku zaštitu. Pobunili su se i mi smo ih nakon toga isključili iz „Ljubije“ i o svemu će odlučiti disciplinska komisija – objašnjava Becner.

Iz Lovačkog saveza RS kažu da nisu nadležni za rješavanje problema u ovom Udruženju. Navode da je „Ljubija“ prošle godine kupila markice za 100 lovaca, a ove za njih 150.

I predsjednik udruženja Unsko – sanske regije, Slobodan Borojević, kaže da ovaj problem lovci „Ljubije“ moraju rešiti među sobom.

– Ja kao predsednik LU „Jelen“ iz Kozarske Dubice“, mogu samo potvrditi da je naših 15-tak članova prešlo u „Ljubiju“ mimo pravila, odnosno nisu uzeli od nas poveznice kada su prešli tamo, a one sadrže sve podatke koji se razmatraju prilikom prijema lovca u LU – kaže Borojević.

Na potezu nadležne službe

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su primili prijavu članova „Ljubije“ u vezi sa nepravilnostim u radu Udruženja, te da su je prosledili nadležnim inspekcijama, dok su iz PU Prijedor prijavu prosledili Okružnom javnom Tužilaštvu Prijedor. Iz Poreske uprave RS kažu da „Ljubija“ ima 2.134 KM neizmirenih obaveza, te dodatni iznos obaveza iz 2013. godine na koji se „Ljubija“ žalila.

Blic

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login