Strpljenja trudnice, nema ginekologa

Da bi u domu zdravlja neke lokalne zajednice bio stalno zaposlen ginekolog, potrebno je da ta opština ima više hiljada registrovanih žena.

Dakle, ako ste žena koja živi u maloj sredini, a pritom imate ginekološke probleme ili probleme u trudnoći, strpite se mjesec dana i ginekolog dolazi. Tada će pregledati sve žene iz vaše sredine, a možda i susjedne opštine, jer njima ginekolog još rjeđe svraća, pa su se mahom registovale kod vašeg ljekara, zato sjedite i čekajte red. Bez obzira na ozbiljnost i hitnost zdravstvenog problema.

U domu zdravlja je jeftiniji pregled, ali dok platite prevoz do susjedne opštine, mogli ste i privatno, ali gdje?

Po nekom nepisanom pravilu i privatnici u širokom luku zaobilaze ovakve opštinice, pa ko ima potrebu za ljekarom, nek izvoli u Banjaluku, tamo vam od volje, privatno ili javno, ionako se hvale kako je ženama dozvoljeno da se registruju gdje god žele. A sigurno je da bi više željele imati barem jednog stalnog ljekara u svom okruženju nego da im velikodušno dopustite da se registruju nekoliko desetina kilometara dalje.

Kao u stara vremena, kada su ljudi sa sela kolektivno odlazili ljekarima u grad (ali su barem imali kome otići), tako se danas trudnice iz malih sredina organizuju da otputuju na preglede u drugi grad.

Sa stomakom do zuba sjede i čekaju svoj red, pa onda čekaju poznanicu sa kojom su došle, da se zajedno vrate kući i tako na rutinsku kontrolu izgube cijeli ubogi dan.

Ista situacija je i kada trudnoću vode privatno, osim što daju više novca za pregled, ništa se posebno ne mijenja. Opet izgube cijeli dan dok odu nekoliko desetina kilometara dalje do najbliže privatne ordinacije u kojoj će brzo doći na red, ali naporan put u trudnoći oduzeće im isto vremena kao i gore pomenuti kolektivni pregled u domu zdravlja susjedne opštine.

Natalitet u malim sredinama opada, a (ne)briga za ono malo stanovništva koje ostane i pokušava ga očuvati sistemski se mora regulisati. Za početak, obezbijedite im barem ljekare.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login