Strategiju o zapošljavanju kroje bez RS

Izrada strategije zapošljavanja u BiH, za period od ove do 2020. godine, naišla je na negodovanja iz Republike Srpske, jer su izignorisani uslovi koje je još ranije odredila Vlada RS. Kako nam je pojašnjeno iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, uslove je Vlada odredila zaključkom još u februaru prošle godine, a oni nisu ispunjeni, tako da je ta strategija sporna.

“Tim zaključkom Vlada RS je iznijela stav da će ministarstva u Vladi RS, koja su izradila strateške dokumente za oblast iz svoje resorne nadležnosti, ukoliko proces evropskih integracija to zahtijeva, učestvovati u izradi strateških dokumenata na nivou BiH tek nakon stavljanja u funkciju sistema koordinacije procesa evropskih integracija, kojeg su formalno prihvatile Vlada RS i Narodna skupština RS”, rečeno nam je u tom ministarstvu.

Da problema u izradi dokumenta ima, dovoljno govori i činjenica da, kako nezvanično saznajemo, predstavnici iz Republike Srpske uopšte nisu bili na nedavno održanoj radionici o izradi nacrta ove strategije, a na koju je Ministarstvo civilnih poslova BiH pozvalo i predstavnike entiteta i Brčko distrikta. Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS, a čiji je predstavnik takođe trebalo da bude na toj radionici, smatra da je stvar jasna kao dan. “Gospoda neće da prihvati naše stavove”, rekao je Vujičić za “Nezavisne”. On smatra da pri kreiranju ovakve strategije treba da budu uvaženi stavovi i iz RS i iz FBiH, te iz Brčko distrikta.

“Na toj radionici nisu bili predstavnici RS jer nije bilo potvrde da će biti uvaženi stavovi iz RS”, naglasio je Vujičić. Od Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova BiH, juče nismo uspjeli dobiti komentar, pošto je, kako nam je potvrdio, u inostranstvu, dok nam se Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, nije javljao na pozive. Ujedno, iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS još su rekli da je, u skladu s usaglašenim sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, sve aktivnosti u vezi s izradom ovog strateškog dokumenta neophodno razmotriti i usaglasiti isključivo u okviru Radne grupe 19 za socijalnu politiku i zapošljavanje.

“Ne postoji potreba da se formiraju bilo kakve druge radne grupe. Pored toga, napominjemo da FBiH još nije izradila strateški dokument za oblast zapošljavanja, te da je jedan od uslova da predstavnici institucija RS učestvuju u izradi Nacrta strategije zapošljavanja u BiH 2017 – 2020. izrađena i usvojena Strategija zapošljavanja FBiH”, kažu iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS. Inače, iz Evropske komisije (EK) su nadležna ministarstva u BiH obaviještena da EK očekuje zaprimanje Nacrta strategije zapošljavanja za BiH što je prije moguće, a najkasnije do početka jula! Uz ostalo, u Nacrtu strategije zapošljavanja u BiH 2017 – 2020. piše da se BiH suočava s višestrukim izazovima u vezi sa djelovanjem tržišta rada. “Situacija na tržištu rada je gora nego u svih šest zemalja zapadnog Balkana (osim Kosova).

Glavna zabrinutost se odnosi na opšte odsustvo napretka na tržištu rada od 2010. godine uz stagnaciju većine pokazatelja tržišta rada”, piše u ovom dokumentu. Šta piše u Nacrtu strategije – Strategija zapošljavanja u BiH 2017 – 2020. promoviše produktivno zapošljavanje i dostojanstven rad, te pruža podršku inkluzivnom i održivom ekonomskom i društvenom razvoju zemlje.

– Ona predstavlja zajedničko jezgro sa zajedničkim ishodima, rezultatima i pokazateljima, dok se kvantifikovani ciljevi mogu razlikovati u entitetima i Brčko distriktu. – Ovo jezgro služi kao zajednička osnova za procjenu napretka i rezultata za predloženu, rezultatima vođenu budžetsku podršku EU.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login