Strane sudije za šest dolazaka zarade 57.000 KM godišnje

Troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH zaradili su prošle godine oko 172.000 KM, iako su iz svojih zemalja u sud dolazili tek svaka dva mjeseca i učestvovali u donošenju svega 0,46 odsto od 7.926 usvojenih odluka, piše “Glas Srpske”. Prema pisanju lista, to znači da svako od njih za šest plenarnih zasjedanja, kojima isključivo prisustvuju, zaradi više od 57.000 KM godišnje.

“Glas Srpske” navodi da strane sudije, uprkos odlično plaćenom poslu, često koriste i činjenicu da je odluke moguće donijeti i bez njihovog prisustva, pa preskaču pojedine sjednice. Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan potvrdio je da je za naknade i plate stranih sudija u prošloj godini izdvojeno 172.522 KM, dodajući da su mjesta prebivališta i boravišta stranih sudija u njihovim matičnim zemljama, a ne u BiH.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman potvrdio je da strane sudije dolaze samo kada je plenarno zasjedanje, svaka dva mjeseca, odnosno šest puta godišnje, za šta redovno primaju naknadu u visini plate domaćeg redovnog sudije.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login