Stomačni virus napunio ambulante

Sve više građana žali se ovih dana na stomačne probleme, koji se manifestuju kroz mučninu, povraćanje i dijareju, simptomi hvataju cijele porodice, a i u ambulantama raste broj takvih pacijenata.

“Junsko-julski period je period ljetnih proliva i primjećuje se povećan broj tih slučajeva, što je uobičajeno za ovo doba godine. Ovaj tip virusa se pojavljuje stalno, mada postoje neki periodi u godini kada postaje učestaliji i zahvata veći dio populacije”, pojašnjava Zora Kremenović, šef Odjeljenja porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaje da se stomačni virus manifestuje obično u prelaznom periodu, kada su i prehlade česte, pa se dešava da prehlada napada u kombinaciji sa stomačnim virusom. Virus se brzo širi i čest je u većim kolektivima kao što su škole i vrtići. Prema riječima Dejana Nedića, specijaliste porodične medicine Doma zdravlja Doboj, i na području ovog grada je povećan broj oboljelih.

Kako kaže, samo njegov porodični tim primi i do tri pacijenta dnevno s ovom tegobom. Na području Bijeljine javljanje ove zarazne bolesti je sporadično, uobičajeno za ovo doba godine i ne odstupa od višegodišnjeg prosjeka.

“Osobe se lako oporave jer ovi simptomi traju u prosjeku dan ili dva, mada se dešava da ponekad traju i do deset dana. Ako su tegobe znatno izraženije, koje se manifestuju učestalijim povraćanjem i vodenom dijarejom, dolazi do dehidratacije organizma, što je izraženo kod mališana i starijih osoba.

Tada je neophodno što prije reagovati, kako ne bi došlo do većih komplikacija”, savjetuju stručnjaci. Potrebno je voditi računa o ishrani i hidrataciji, odmoru i mirovanju. Glavni fokus liječenja stomačnog virusa je da se spriječi dehidracija, tj. da se pije dosta tečnosti.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login