Starica iz Prijedora živi u strašnim uslovima: Pacovi mi otimaju hranu

Mještani Ulice braće Krnete u prijedorskom naselju Svale tvrde da im zdravstvenu bezbjednost ugrožavaju pacovi koji se legu u kući njihove komšinice Anke Burazor (81), piše Blic.rs.

Kažu da su problemi počeli kada je starica prije nekoliko godina, zbog narušenog zdravlja, prestala da vodi računa o kući i higijeni, a tvrde da je jedna od posljedica i najezda pacova u naselju. Njene prve komšije, Đakovići, pričaju da u staričinoj kući boravi najmanje 30 pacova.

– Oni su ogromni, veliki su skoro kao mačke. Ponekad ih vidim na njenom prozoru, a mislim da ih Anka čak i hrani. Često je izujedaju. Nedavno su joj sve noge bile u ranama. Prošle godine noću smo zvali hitnu, jer ju je pacov ugrizao za jezik – priča Slobodan Đaković.

Prostorija u kojoj boravi Anka više liči na deponiju. I sama starica, koja se kreće tako što se oslanja na dva plastična kanistera priznaje da u kući ima pacova.

– Pojedu mi hranu, a jedan mi je oteo hljeb iz ruke, pa sada držim hranu u frižideru. Jednom me ugrizao za obraz – kaže Anka.

Kaže da neće nigdje da ide iz ove kuće, ali ne dozvoljava ni deratizaciju.

– Pacovi dolaze od nekog drugog i ulaze u moju kuću – tvrdi ona.

Međutim, mještani ove ulice kažu da se pacovi legu upravo u Ankinoj kući.

Maja Ivanović priča da se zbog najezde pacova u posljednje vrijeme kada je u regiji epidemija mišje groznice, oni mogu vidjeti u dvorištima, ali i u unutrašnjosti njihovih kuća.

Prostorija u kojoj boravi Anka više liči na deponiju. I sama starica, koja se kreće tako što se oslanja na dva plastična kanistera priznaje da u kući ima pacova.

– Juče smo vidjeli pacova u našoj kući, a danas je bio u ormaru i otišao u bazen. Ne smijemo da spavamo jer stalno mislimo kako pacovi hodaju oko nas. Ne smijemo ni da puštamo djecu da idu dalje iz dvorišta, jer strahujemo da će se zaraziti – priča ogorčeno Ivanovićeva.

Dodaje da je zvala nadležne inspekcijske službe i Centar za socijalni rad, koji je dodijelio ovu kuću Anki na korištenje.

– Iz Centra za socijalni rad su mi rekli da Anka ne da radnicima da uđu u kuću i da obave deratizacije – ističe Ivanovićeva.

Iz prijedorskog Centra za socijlani rad za „EuroBlic“ kažu da su korisnici dužni da održavaju stanove koje dobiju od njih na korištenje i da to nije u njihovom domenu djelatnosti.

– Mještani su nam se obratili sa informacijama o povećanom broju miševa, što je prema našim nezvaničnim informacijama problem koji se pojavljivao i u drugim dijelovima grada te se stiče utisak da se radi o pojavi opštijeg karaktera – kažu u Centru.

Dodaju da će na teren izaći ovlašteno preduzeće za deratizaciju te da je o svemu obaviještena i zdravstvena inspekcija. Iz Odseka za inspekcije poručuju da neko mora finansirati troškove deratizacije.

– U ovom slučaju to je Centar za socijalni rad, a onda ćemo stupiti u kontakt i sa preduzećem za deratizaciju – objašnjava Naida Stegić iz ovog Odseka.
Deratizacija nije rješenje

Mještani Ulice braće Krnete kažu da deratizacijaca nije dugoročno rješenje.

– I prošle godine je urađena deratizacija u njenoj kući, a i tada je branila radnicima da uđu – kažu mještani. Ističu da je jedino rješenje da se Anka smjesti u odgovarajuću ustanovu, a ova zapuštena kuća poruši.

Fokus

Lim profi, Prijedor Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris