Šta su alternative ukoliko BiH ne uđe u EU?

Bez obzira koliko zvaničnici neke zemlje ponove da su posvećeni EU integracijama i principima te zajednice, birokrate u EU jednostavno mogu reći da te zemlje nikada nećete igrati u istom timu sa njima, istakao je u analizi za Eurasia Review profesor Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose.

Evropska komisija je nedavno objavila da bi pojedine zemlje Balkana mogle pristupiti Evropskoj uniji do 2025. godine. No, trenutno su Srbija i Crna Gora jedini pravi kandidati. Formalno, vrata su otvorena i za Albaniju, BiH, Kosovo i Makedoniju, ali ne postoje jasne vremenske odrednice za pridruživanje ovih zemalja evropskoj zajednici.

“Za Albaniju, BiH, Kosovo i Makedoniju ne postoji perspektiva za članstvo u EU i ostavljene su bez značajnog objašnjenja zašto su manje vrijedne od Crne Gore i Srbije, budući da su i ove dvije zemlje, jednako siromašne i jednako im nedostaje demokratije kao i u četiri navedene zemlje. Takvo odbijanje od strane EU može natjerati državu da traži geopolitičke alternative. Narod, intelektualci i političke elite u BiH moraju shvatiti da Brisel nije jedina opcija na stolu. Postoje drugi geopolotički centri čiji se interesi možda poklapaju sa interesima BiH”, naveo je Hadžidedić.

On je istakao da BiH mora voditi vanjsku politiku baziranu na više opcija i usmjerenu prema više geopolitičkih centara.

“Jedan od tih centara i dalje može biti Brisel, ali u obzir se moraju uzeti i Washington, Moskva, Peking, Ankara, Teheran i drugi. Politika koja će samo ponavljati svoju posvećenost EU integracijama, bez alternative, u suštini i nije neka politika”, naveo je Hadžidedić.

Posebno je naglasio da pojedini političari u BiH praktično varaju njene građane, budući da stalno ponavljaju kako su posvećeni EU integracijama, dok u suštini neki od njih realizuju strategije koje zemlju drže daleko od EU članstva.

Hadžidedić se osvrnuo i na ksenofobiju u EU, budući da ova zajednica, kako je naveo, nastavlja držati dalje od sebe zemlje sa dominantim muslimanskim stanovništvom.

“To nam signalizira da u Evropi i dalje trijumfuju populističke ideologije koje isključuju sve one “ostale””, zaključio je Hadžidedić.

Fokus

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila