Socijalne naknade pod lupom

Broj korisnika socijalne naknade za tuđu njegu i pomoć posljednjih pet godina značajno je povećan, zbog čega je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pokrenulo vanrednu kontrolu u svim centrima za socijalni rad.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da kontrola centara za socijalni rad mora biti bolja, zbog čega je i pokrenut vanredni nadzor u ovim ustanovama. “Stručna kontrola će biti izvršena i u vezi sa dodjelom sredstava za tuđu njegu i pomoć i nekih drugih prava jer je očigledno da su sredstva koja se izdvajaju za tuđu njegu i pomoć enormno povećana od primjene novog Zakona o socijalnoj zaštiti”, kazao je Bogdanić.

On je dodao da su osnovni ciljevi kontrola unapređenje rada centara za socijalni rad, bolja organizovanost i efikasnije ciljanje socijalne zaštite. Na naknadu za tuđu njegu i pomoć ove godine pravo imaju ukupno 24.432 korisnika, dok je 2012. godine to pravo ostvarivalo 17.219 lica, što znači da je u periodu od pet godina broj korisnika povećan za 7.213. Zakonom o socijalnoj zaštiti RS definisano je da je iznos dodatka za pomoć i njegu drugog lica 20 odsto od prosječne neto plate u RS iz prethodne godine za prvu grupu korisnika i 10 odsto za drugu grupu korisnika, pa u ovoj godini korisnici za prvu kategoriju dobijaju 167, a za drugu 83 marke.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti RS, sredstva za tuđu njegu i pomoć u iznosu od 50 odsto obezbjeđuje Vlada RS, a drugih 50 odsto lokalne zajednice. Činjenica je i da sve veći broj opština kasni u isplati ovih sredstava pa socijalno ugroženo stanovništvo koje ima pravo na ove naknade čeka na isplatu po godinu i po u nekim lokalnim zajednicama. Nada Simić, direktorica Centra za socijalni rad u Bratuncu, gdje isplata socijalnih naknada kasni, kaže da je odobravanje zahtjeva korisnika kod njih išlo uvijek po planu. “Odobravanje radi komisija, koja je nezavisna, i oni na osnovu neophodne dokumentacije i uvida odobravaju ili odbijaju te zahtjeve za naknadu za tuđu njegu i pomoć”, kazala je Simićeva. Bojana Gajić, direktorica Centra za socijalni rad Novo Goražde, kazala je da imaju veliki problem s ispaltom nakanda korisnicima, ali da nemaju puno povećanja zahtjeva. “Od početka godine smo imali desetak zahtjeva za naknadu za tuđu njegu i pomoć.

Komisija to razmatra i odobri ko ispunjava uslove, a ko ne ispunjava bude odbijen”, kazala je Gajićeva. U Centru za socijalni rad Prijedor kažu da su prošle godine imali 17.159 zahtjeva za socijalnu pomoć. “Najveći broj zahtjeva se odnosio na novčanu pomoć, jednokratnu, zatim za dodatak za pomoć i njegu drugog lica, zdravstvenu zaštitu i za subvenciju električne energije”, naveli su u prijedorskom Centru za socijalni rad. Iz banjalučkog Centra za socijalni rad nismo uspjeli dobiti izjavu za koliko je povećan broj korisnika naknade za tuđu njegu i pomoć. “Mora biti povećanje zahtjeva kad je i sve više sirotinje.

Pogledajte samo redove ispred narodnih kuhinja”, rekao je jedan Banjalučanin.

Broj korisnika tuđe njege i pomoći u RS

Godina Korisnici

2012. 17.219
2013. 17.841
2014. 20.270
2015. 23.048
2016. 24.348
2017. 24.432

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login