Smrtonosna pošast stigla u BiH: Pošalji mi fotografiju i spremi se da umreš

-Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umireš. Jesi li spreman? –

Ovo su riječi kojima se maloljetnici uvode u svijet samoubilačke računarske igre „Plavi kit“. Igra je došla iz Rusije, a cijeli proces traje 50 dana pri čemu se tinejdžerima postavlja niz svakodnevnih zadataka koje trebaju ispuniti.

Crtanje plavog kita na ruci, gledanje horor filmova, buđenje u kasne sate, izbjegavanje prijatelja i roditelja, samopovređivanje… posljednji zadatak je samoubistvo!

– Mi smo ušli u eru svekolikog tehniziranja svijeta naših života i životnih ambijentalnosti i naprosto mi se ne možemo distancirati od toga, ne možemo se vratiti u kameno doba. Problem je što mi od tih tehnologija i sadržaja koji se nude preko njih uglavnom respektujemo ono što nam je poželjno – kazao je sociolog Jusuf Žiga, te dodaje da se danas nalazimo u problemu animacije mladih ljudi na grozne stvari, poput samoubistva.

Razgovarali smo i sa psihologom Ismetom Dizdarevićem koji se osvrnuo na tvorca ove smrtonosne igre.

– Prema podacima koji su prisutni, ipak se radi o jednom psihološkom psihopati koji je sebi uobrazio da on treba da izmijeni svijet koji postoji i u kojem mi živimo – kazao je Dizdarević.

Sa psihološkog aspekta djeca žele da budu samostalna, da se pokažu, pa je stoga vanjski utjecaj jači, nego što je to utjecaj roditelja na djecu. Kada je u pitanju “Plavi kit” Dizdarević smatra da se radi o visokom tehnološkom kriminalu i da ga treba spriječiti.

– Jedan od procesa kod seksualnih predatora jeste i približavanje djeci, pripremanje na kontakte. Istraživanja koja smo provodili pokazala su da je 11 posto ukupne populacije djece iz osnovnih i srednjih škola pristalo na susret sa nepoznatom osobom koja ih je kontaktirala preko interneta – objasnio je Predrag Puharić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Puharić dodaje da su istraživanja pokazala i da 90 posto roditelja znaju s kim se djeca druže na ulici, u školi i sl., međutim isti taj procenat ne zna šta djeca rade na internetu.

– Djecu moramo upozoriti na opasnosti, na e-bonton koji će koristiti pri ponašanju na internetu i komunikaciji sa drugim osobama – kazao je Puharić.

Ovu bolesnu „igru samoubistva“ osmislio je 21-godišnji Filip Budeikin. Sa svime je počeo 2013. godine. Nagađa se da je na nagovor Budeikina ili drugih „mentora“ život oduzelo više desetina maloljetnika.

Pogledajte video:

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login