Slučaj koji je potresao Hrvatsku: Roditelji bebe “Eme” u pritvoru, oduzeli im drugo dijete

Nisu prošla ni dvadeset i četiri sata otkako je policija objavila fotografije bebe ostavljene prošli četvrtak iza crkve u Sesvetama, a policiji se javila njena baka i kazala da je na fotografiji objavljenoj u svim medijima njena unuka.

Utvrđen je i identitet roditelja sedmomjesečne curice odjevene u žutu haljinicu s tačkicama, bez rukava, i ostavljene u trošnim dječijim kolicima. Majci su 22, ocu 35 godina. Imaju još jedno starije dijete, koje im je također oduzeto i vjerovatno će biti smješteno u Dom za djecu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, gdje se od prošle sedmice nalazi i ostavljena curica.

Njeni roditelji jučer su dovedeni u policiju na kriminalističko istraživanje, a tokom dana trebali su biti privedeni pritvorskom nadzorniku. Majka je uz kaznenu prijavu za napuštanje djeteta, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri godine, dobila i prijavu zbog povrede djetetovih prava, za što je propisana istovjetna kazna. Za ovo drugo kazneno djelo trebao je biti prijavljen i djevojčicin otac.

Što se pak tiče porodične situacije roditelja napuštene bebe, govori se da je ona “poprilično komplikovana”. Majka je navodno u tinejdžerskoj dobi bila štićenica doma za djecu s poremećajima u ponašanju. Osnovnu školu nije završila i nezaposlena je. Njen dvanaest godina stariji suprug često izbiva od kuće jer radi na građevini. Žive na području Sesveta. Ljekarskim pregledom utvrđeno je da beba koju su u bolnici medicinske sestre bile prozvale Ema, jer njen identitet nije bio poznat, nije zlostavljana i da je njen razvoj primjeren dobi.

Kakva će biti daljnja sudbina ostavljene curice, ovisit će ponajprije o prosudbama Centra za socijalnu skrb. Prvi je korak njeno žurno izdvajanje iz porodice. Stručnjaci će napraviti procjenu jesu li kontakti s ostalim članovima porodice u interesu djeteta ili ne. U konačnici u sudskom postupku njenim roditeljima može biti oduzeto pravo na roditeljsku skrb. Za sad je samo izvjesno da djevojčica neće tako skoro izići iz doma.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login