Slatkiši štetni kao i alkohol, stvaraju zavisnost

I šećer i satkiši u velikim količinama su toksični i stvaraju zavisnost. Šećer izaziva pospanost, loše djeluje i na srce…

KO previše jede slatkiše može da ima brojne zdravstvene probleme, čak i ako nije dijabetičar. Zbog navale šećera u organizmu “pate” mnogi organi, upozoravaju stručnjaci Kraljevske bolnice u Londonu.

“Pretjerivanje sa šećerom je slično zloupotrebi alkohola, jer su obe supstance unesene u velikim količinama toksične i stvaraju zavisnost. Šećer ne daje energiju kao što se obično misli, već izaziva pospanost. Prevelika količina u krvotoku podstiče naglo izlučivanje velikih doza insulina, a ubrzo nakon toga dolazi do njegovog naglog pada i osjećaja zamora”, objašljava endokrinolog dr Mark Vanderpump.

Šećer loše djeluje i na srce, čak i kod naizgled zdravih osoba. Podstiče jetru da proizvodi ureičnu kiselinu, što utiče na porast krvnog pritiska koji pak povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara. Osim toga, raste i nivo holesterola, zbog čega dolazi do oštećenja krvnih sudova.

Namirnice sa puno šećera mogu da dovedu i do upale sluzokože usta, kao i gljivičnih infekcija. U crijevima, fruktoza izaziva vjetrove, krčanje i dijareju. Utiče i na starenje mozga i pojavu demencije, ističu istraživači.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login