Skandal u vezi sa zatrovanim jajima pogodio i Italiju

Dva od 114 testiranih uzoraka jaja u Italiji imala su tragove insekticida fipronila, saopćilo je u ponedjeljak italijansko ministarstvo zdravstva, čime je Italija postala posljednja evropska zemlja pogođena skandalom u vezi sa zatrovanim jajima. Ministarstvo nije pojasnilo gdje su tragovi insekticida pronađeni.

Uzorci su uzeti s italijanskih i uvoznih jaja ili hrane koja sadrži jaja. Fipronil se obično koristi za uklanjanje vaški i krpelja sa životinja, ali je Evropska unija zabranila njegovo korištenje u prehrambenoj industriji.

Insekticid je sada pronađen u jajima u 17 evropskih zemalja otkako je skandal izbio u augustu, i proširio se čak i do Hong Konga. Milioni jaja povučeni su iz supermarketa, a deseci peradarskih farmi su zatvoreni, dok će Evropska komisija održati krizni sastanak u septembru. Belgija je prva zemlja koja je zvanično obavijestila agenciju EU zaduženu za sigurnost hrane o prisustvu zatrovanih jaja 20. jula, a za njom su slijedile Holandija i Njemačka.

Italijansko udruženje poljoprivrednika, Coldiretti, pozvalo je vladu da objavi listu rizičnih proizvoda u cilju sprečavanja masovne panike zbog zatrovanih jaja. Udruženje navodi da Italijani u prosjeku pojedu po 215 jaja po osobi svake godine i da je većina jaja – oko 610.000 kilograma – uvezenih između januara i maja, došla iz Holandije, prenosi AFP.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login