Skandal sa zagađenim jajima trese Evropsku uniju

U okviru najnovijeg evropskog skandala sa zagađenim jajima, Evropska unija je saopštila da su jaja zaražena štetnim insekticidom “fipronilom” prodavana u čak sedam zemalja, prenosi “Politiko”. Zasebne istrage o neispravnim namirnicama otvorile su Belgija, Holandija i Njemačka.

Evropska komisija je saopštila da pomno prati situaciju u interesu zdravlja građana.

Još krajem jula holandski supermarketi masovno su sa svojih polica povukli hemijski zagađena jaja, uz milionske gubitke. U njima je pronađena visoka koncentracija “fipronila”, insekticida zabranjenog za liječenje životinja koje služe za ishranu zbog štetnih posljedica po ljudsko zdravlje. Vlasti Belgije su još u junu započele istragu, a afera je pogodila i Njemačku, koja uvozi holandska jaja, pa je stopirala njihovu prodaju

“Moj želudac nije istražni autoritet, ali mi instinktivno govori da sve moramo detaljno da ispitamo. Dakle, čitava Evropa mora da se provjeri, šta god bilo u pozadini ovog skandala. Situacija je uglavnom pod kontrolom, ali sada moramo da provjeravamo i druge proizvode: paste, majoneze, sve što sadrži jaja”, navodi Kristijan Šmit, ministar poljoprivrede Njemačke.

Kako je došlo do zagađenja? Politiko objašnjava da su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć firme “Čikfrend” – specijalizovane za iskorenjivanje parazita koji napada živinu. Za te potrebe preduzeće je koristilo proizvod koji sadrži “fipronil” – organsko jedinjenje iz veterinarskih preparata protiv buva, grinja i krpelja.

“‘Fipronil’ je otrov koji pogađa nervni sistem insekata. Takođe je jak i za ljude: čovjek može da osjeti vrtoglavicu, da povraća, ali je smrtni ishod veoma rijedak i podrazumijeva da ste konzumirali ‘fipronil’ u velikim dozama, od oko pola grama. A u jednom jajetu je sadržano i do 100.000 puta manje”, objašnjava toksikolog u Briselu Alfred Bernard.

Sada Švedska, Švajcarska, Francuska i Velika Britanija takođe treba da urade provjere, a zvaničnici tvrde da se svim jajima može ući u trag. Svjetska zdravstvena organizacija ocjenjuje da je “fipronil” u većoj količini “umjereno otrovan” za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login