Sjeverna Koreja nabrojala ciljeve potencijalnog napada na SAD

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će izvesti preventivni napad na američke vojne baze u Japanu i Južnoj Koreji, kao i na predsjedničku rezidenciju u Seulu u slučaju agresije SAD, saopštili su u petak predstavnici Generalštaba Korejske narodne armije. Sjevernokorejska vojska je zaprijetila i uništenjem nosača aviona „Karl Vinson“.

„Sve političke, ekonomske i vojne provokacije biće odlučno uništene supermoćnim odgovorom naše armije i naroda“, navedeno je u saopštenju koje je prenijela Centralna telegrafska agencija Koreje.

Kako je naveo predstavnik Generalštaba Korejske narodne armije, odgovor Sjeverne Koreje podrazumjeva i „iznenadni preventivni napad“ na kopnu, moru i iz vazduha.

Kao mogući objekti za napad sjevernokorejske armije navedene su vojne baze SAD u Osani, Kunsani i Pjonteku, kao i predsjednika rezidencija „Čonvade“ koja će, kako je zaprijetio sjevernokorejski generalštab, „biti pretvorena u pepeo za nekoliko minuta“.

Predstavnik Generalštaba je upozorio da ne treba zaboraviti da su rakete Sjeverne Koreje usmjerene na baze SAD u Japanu, kao i na samoj američkoj teritoriji.

Situacija u vezi sa Sjevernom Korejom zaoštrila se nakon što se Korejskom poluostrvu približila grupa američkih vojnih brodova na čelu s nosačem aviona „Karl Vinson“, pošta su nakon napada američkih krstarećih raketa na Siriju mediji počeli aktivno da razvijaju temu mogućnosti istih takvih dejstava protiv Sjeverne Koreje.

„Što se više približavaju veliki ciljevi, među kojima je i nuklearni nosač aviona, to će efikasniji biti uništiteljski napad“, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik SAD Donald Tramp nedavno je saopštio da je moguća bilo koja varijanta rješavanja nuklearnog i raketnog problema Sjeverne Koreje.

Američki lider je saopštio predsjedniku Kine Si Đinpingu prilikom njegove posjete SAD da ukoliko Peking ne pomogne da se prekine nuklearni i raketni program Pjongjanga, Amerika će naći način da to učini sama, bez Kine.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login