Sindikat mašinovođa u BiH protiv osnivanja Regionalne transportne organizacije

Sindikat mašinovođa u Bosni i Hercegovini uputilo je protestno pismo kojeg prenosimo u cjelosti.

“Sindikat mašinovođa/strojovođa u Bosni i Hercegovini najoštrije se protivi potpisivanju sporazuma o osnivanju Regionalne transportne organizacije sa predviđenim sjedištem u Beogradu, pod uslovima koji su ponuđeni u tekstu sporazuma.

Razlog protivljenja je taj što se u ponuđenom tekstu sporazuma po saznanju sindikata ne predviđa ulaganje u sektor željeznica na području cijele Bosne i Hercegovine, već se samo tiče liberalizacije prevoza roba u željezničkom sektoru, koji je po izvještajima Svjetske banke označen kao najprofitabilniji sektor na Balkanu, sa godišnjim prihodom u vrijednosti od oko 30 miliona konvertibilnih maraka.

Tražimo od predstavnika Bosne i Hercegovine na samitu u Trstu koji će se održati u srijedu 12. jula, da glasaju protiv predviđenog teksta sporazuma, dok se ne utvrde tačne činjenice vezano za ulaganje u željezničkom sektoru, koji bi onda kao takav bio spreman prilikom ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Uprotivnom ovakav sporazum će biti naročito katastrofalan po Javno preduzeće Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, koje u zadnje tri godine bilježi stalni rast prevoza roba i putnika.Smatramo da će taj sporazum dovesti do otpuštanja radnika, a država BiH i preduzeće se ujedno odriče profita koje željeznice trenutno ostvaruju a čiji iznos nije zanemariv.

Sindikat mašinovođa/strojovođa u Bosni i Hercegovini upotpunosti podržava stav predstavnika Ministarstva za saobraćaj i komunikacije RS, koji su također protiv sporazuma u onom dijelu koji definiše željeznički sektor”, kaže se u pismu.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login