Šest mitova o suncu: Da li suncobran zaista štiti?

Ako mislite da ćete se zaštititi od sunca ako na plažu dođete sa suncobranom, razmislite opet. CNN donosi šest mitova o suncu u koje treba prestati vjerovati.

Mit 1:

Sve je dobro ako ne izgorite Čak i ako ste samo jednom bili neoprezni i dobili opekotine, time ste udvostručili šanse da dobijete rak kože. “A u opasnosti ste i čak i ako niste izgoreli, bez obzira na boju kože. Svako tamnjenje oštećuje vašu kožu”, upozorava predsjednik Američkog društva za rak, Martin Vejnstok.

Mit 2:

Suncobran vas štiti Suncobran nije potpuno otporan, posebno jer pjesak reflektuje 17 odsto UV zračenja. Ipak, uvijek je bolje ostati u hladu, samo se pobrinite da se namažete kremom za sunčanje. Teri Slevin, direktor Savjeta za borbu protiv raka iz Australije, stručnjak za rak i javno zdravstvo u zemlji u kojoj su zračenja najjača, kaže da suncobran ne može da štiti od indirektnih zraka koje se odbijaju od površine koja vas okružuje (pjesak, voda, beton…). Kada biste to preračunali u zaštitne faktore, suncobran je kao krema s minimalnom zaštitom, te čak i manje ako ste bliže vodi i pjesku.

Mit 3:

Sunce ne prolazi kroz prozore U stvarnosti, staklo sprečava prolazak samo UVB zraka, ali UVA zračenja i dalje mogu ući. Zato odrasli nekada imaju više pjegica na jednoj strani lica, jer sunce obično udara u tu stranu njihovog automobila dok voze. “Da biste se zaštitili, nanesite kremu na sva izložena mjesta prije ulaska u vozilo”, poručuje Entoni Mancini, šef pedijatrijske dermatologije u čikaškoj Dečjoj memorijalnoj bolnici.

Mit 4:

Zbog previše zaštitne kreme gubimo vitamin D iz sunca Američka akademija za dermatologiju i Fondacija za rak kože tvrde da djeca i odrasli dobijaju dovoljno ovog vitamina kroz hranu bogatu njim, poput mlijeka i narandžinog soka. Čak i ako koristite kremu, male količine UV zračenja prolaze u vašu kožu i dobijate vitamin D.

Mit 5:

Ako je napolju oblačno, ne treba vam krema za sunčanje Čak 80 odsto UV zraka može proći kroz oblake, pa i tokom zime. Posebno se pripazite ako ste na zimskom odmoru. Što ste na većoj visini, više ste izloženi suncu.

Mit 6:

Osamdeset odsto oštećenja kože zbog sunca dešava se prije 18. godine Morate da štitite kožu vaše djece, ali i vašu, jer oštećenja nastaju tokom cijelog života. Djeca uvijek gledaju šta njihovi roditelji rade, stoga ako im budete savjetovali da se namažu, a sami to ne budete radili, teško da će vas poslušati.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login