Sberbank počeo plijeniti Mercatorove dionice

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu Agrokorove holandske firme Agrokor B.V., objavili su u utorak slovenački mediji koji se pozivaju na agenciju Bloomberg.

Sberbank koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokora, prema navodima slovensačkog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja juna, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenački mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Prema mišljenju ruske banke odredbe hrvatskog lex Agrokora, koji je donesen kako bi se Agrokor zaštitio od daljnjeg fiinansijskog posrtanja, koje brane zapljenu založene imovine koncerna odnose se samo na tvrtke koje su u izravnom vlasništvu koncerna i firme sa sjedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor B.V. ima sjedište u Nizozemskoj.

Stoga Sberbank smatra da se specijalni zakon donesen u hrvatskom Saboru u travnju ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenski mediji.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login