Saznajte zašto su pivske flaše uvijek smeđe ili zelene

Jeste li se ikada upitali zašto su pivske flaše skoro uvijek zelene ili smeđe, a tek vrlo rijetko bezbojne?

Iako su još stari Egipćani pravili pivo i ljudi ga piju hiljadama godina, tek u 19. vijeku počelo je flaširanje tog pića, pošto su pivari, zajedno s komercijalizacijom ovog pića, ustanovili i da će tako duže ostati svježe, piše Business Insider.

Ispočetka su ga pivari prodavali u flašama od bezbojnog stakla i dobro se pokazalo kada su ga držali u hladnim i mračnim prostorijama. Međutim, pivari su ubrzo ustanovili i da pivo u takvim flašama izloženo suncu poprima neprijatan miris. Bukvalno – kao tvor.

Do takvog neprijatnog mirisa dolazilo je zato što su bezbojna stakla propuštala UV zrake da prodru u piće i izmijene mu ukus tako što su oslobađali kiselinu iz hmelja koja je potom u hemijskoj reakciji sa sumporom prisutnim u pivu pravila jedinjenje veoma slično onom koje tvorovi ispuštaju da otjeraju grabljivice u prirodi.

Da bi to preduprijedili, pivari su uveli smeđe flaše, jer je tamna boja sprečavala prodor nepoželjnih zraka, a pivo je u njima duže ostajalo svježe.

A zelene? Tokom Drugog svjetskog rata, zavladala je i nestašica smeđih flaša, pa su odabrane zelene. Osim toga, u mnogim pivarama proizvedeno pivo točilo se i u smeđim i, rjeđe, u zelenim flašama.

Među pivopijama počeli su kružiti i razni urbani mitovi i legende kao “objašnjenja” za takav postupak i nije bilo rijetko da se nerado odlučuju za zelene flaše. Međutim, uslijedilo je i objašnjenje tehnologa iz pivara da se na proizvodne trake na svakih 99 ili 999 smeđih flaša stavlja jedna zelena kako bi se pratila proizvodnja i uzimali uzorci na provjeru.

U međuvremenu je razvijena i tehnologija zaštite bezbojnih flaša od propuštanja UV zraka, ali je uprkos tome pivari rijetko primjenjuju.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login