Sanski Most: Staroj vatrogasnoj pumpi vratili sjaj

Mještani Starog Majdana Ismet Bešić i Alija Agičić renovirali su i osposobili staru vatrogasnu pumpu koja je proizvedena davne 1892. godine, još u vrijeme vladavine Austrougarske monarhije ovim prostorima. Objašnjavaju kako je tada u Starom Majdanu formirano dobrovoljno vatrogasno društvo, koje je, s manjim ili većim prekidima, radilo sve do početka posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Prema njihovim riječima, ovaj vrijedni eksponat decenijama je skupljao prašinu u devastiranim prostorima nekadašnjeg vatrogasnog doma u centru ove varošice, nadomak Sanskog Mosta. “Odlučili smo da staroj pumpi vratimo nekadašnji sjaj, s obzirom na to da je u pitanju prvi vatrogasni aparat koji je nabavljen i dovezen na ove prostore.

Sve smo detaljno rekonstruisali i popravili, a prije nekoliko dana smo je isprobali i uvjerili se da savršeno funkcioniše”, istakao je Bešić.

Radi se o dvocilindričnoj vatrogasnoj pumpi koju su na mjesto požara vukli konji. Opsluživala su je četiri vatrogasca, a pumpa je pokretana mehanizmom klackalice, pri čemu je voda izbacivana putem vazdušnog potiska.

Nije imala vlastiti rezervoar, tako da je crijevom morala biti prikopčana na izvor vode. Bešić i Agičić kažu kako su i sami u prijeratnom periodu bili pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva u Starom Majdanu, te su nekoliko godina poslije rata pokrenuli inicijativu da ono obnovi svoj rad. “Nismo naišli na dovoljno razumijevanja i sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Ako ništa, pumpu smo popravili pa ćemo imati čime gasiti požar ako do njega dođe”, šaljivo kažu.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login