Sanski Most: Staroj vatrogasnoj pumpi vratili sjaj

Mještani Starog Majdana Ismet Bešić i Alija Agičić renovirali su i osposobili staru vatrogasnu pumpu koja je proizvedena davne 1892. godine, još u vrijeme vladavine Austrougarske monarhije ovim prostorima. Objašnjavaju kako je tada u Starom Majdanu formirano dobrovoljno vatrogasno društvo, koje je, s manjim ili većim prekidima, radilo sve do početka posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Prema njihovim riječima, ovaj vrijedni eksponat decenijama je skupljao prašinu u devastiranim prostorima nekadašnjeg vatrogasnog doma u centru ove varošice, nadomak Sanskog Mosta. “Odlučili smo da staroj pumpi vratimo nekadašnji sjaj, s obzirom na to da je u pitanju prvi vatrogasni aparat koji je nabavljen i dovezen na ove prostore.

Sve smo detaljno rekonstruisali i popravili, a prije nekoliko dana smo je isprobali i uvjerili se da savršeno funkcioniše”, istakao je Bešić.

Radi se o dvocilindričnoj vatrogasnoj pumpi koju su na mjesto požara vukli konji. Opsluživala su je četiri vatrogasca, a pumpa je pokretana mehanizmom klackalice, pri čemu je voda izbacivana putem vazdušnog potiska.

Nije imala vlastiti rezervoar, tako da je crijevom morala biti prikopčana na izvor vode. Bešić i Agičić kažu kako su i sami u prijeratnom periodu bili pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva u Starom Majdanu, te su nekoliko godina poslije rata pokrenuli inicijativu da ono obnovi svoj rad. “Nismo naišli na dovoljno razumijevanja i sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Ako ništa, pumpu smo popravili pa ćemo imati čime gasiti požar ako do njega dođe”, šaljivo kažu.

Nezavisne

Pogrebno Iris
%d bloggers like this: