Sanski Most: Primjećen pomor velikog broja ribe, otkriven uzrok

Primjećen je pomor velikog broja ribe na lokalitetu stotinjak metara nizvodno od Gradskog mosta u ovom gradu. Nakon razgovora sa sugrađanima i sanskim ribarima, zaključak je da za ovu nesvakidašnju pojavu uzročnika može biti više.

Jedan je rekordno nizak vodostaj rijeke Sane, koji je tada iznosio samo 76 centimatara, dok je izmjerena tremepatura vode iznosila čak 21 stepen.

Također, postoji mogućnost da uzrok mogu biti i trenutni radovi na produbljivanju korita rijeke Sane i skoro mjesečna mutna voda.

Reagovala je nadležna kantonalna inspekcija koja je utvrdila da su krivci za ovu pojavu nesavjesni građani. Kako nas je informisao Fuad Bašić, kantonalni veterinarski inpsektor, osim inspektora na teren su izišli ribočuvari Društva sporlkih ribolovaca „Sana“ i pripadnici Policijske stanice Sanski Most.

Uginula riba je izvađena i detaljno pregledana i ustanovljeno je da je nepoznato lice ili više njih prije nekoliko dana uginulu ribu svjesno bacila u rijeku Sanu. Riba je bila očišćenja i u najlon vrećicama i najverovatnije se radilo o ribi iz rashladnih uređaja.

Inspektor Bašić ističe, s obzirom da je uginula riba bila u fazi raspadanja i mogla je da izazove posljedice po ostali riblji fond, sva je uklonjena iz rijeke.

Rtv Sana

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor