Ruski naučnici tvrde da su našli lijek za rak

Ruski naučnici, u saradnji sa evropskim kolegama, pronašli su novi metod da istovremeno dijagnostikuju i liječe rak, koji podrazumjeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka uz pomoć ultrazvuka, ne šteteći zdravim ćelijama, javlja danas Sputnjik.

“Pronašli smo ’blaži‘ režim terapijskog dejstva na ćelije raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali, sudeći po svemu, dolazi do uništenja prije svega unutarćelijskih organela nanočesticama“, rekao je Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“. On je istakao i da ovaj metod dovodi do jačeg terapeutskog efekta.

Taj pravac na kom rade naučnici naziva se teranostika. Termin je sastavljen od riječi „terapija“ i „dijagnostika“ i označava proces istovremene dijagnostike bolesti i njenog liječenja.

Teranostika se, između ostalog, primjenjuje u otkrivanju i liječenju više vrsta onkoloških bolesti pomoću nanočestica, napunjenih lijekom i ciljano „ubrizganih“ u ćelije raka.

Međutim, ne bi trebalo očekivati da nanočestice uđu u medicinsku praksu danas ili sutra, jer predstoji niz kliničkih ispitivanja na životinjama i ljudima.

Na to se mogu „potrošiti“ i godine, a takva ispitivanja se ne završavaju uvek pozitivno, navodi Sputnjik.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor