Rukovodstvo Željeznica RS se ne odriče limuzina

Deset automobila “Željeznica RS”, koji je trebalo da budu prodati na licitaciji kako bi radnicima bila isplaćena potraživanja po osnovu sudskih presuda, ipak neće na doboš, jer je rukovodstvo odlučilo da novac zaposlenima isplati sa računa preduzeća.

Na prvoj licitaciji je trebalo da budu prodati automobili marke “reno”, “dačija”, “audi” čija se vrijednost kreće od 13.340 do 24.430 KM. Na dobošu je trebao da završi i “audi A6” koji koristi v.d. direktor “Željeznica” Dragan Savanović.

Advokat radnika “Željeznica” Branislav Cvijanović rekao je da je uprava preduzeća odlučila da radnike isplati sa računa umjesto prodajom automobila iz voznog parka rukovodstva firme.

– Riječ je o jednom predmetu u kojem je na licitaciji trebalo da bude prodato deset automobila uprave ŽRS, ali umjesto toga novac je već isplaćen na račune zaposlenih. Vjerujem da će isti dogovor biti postignut i po osnovu druga dva predmeta u kojima je predviđeno da na licitaciji bude ponuđeno još 19 automobila kako bi bile namirene tužbe – kazao je Cvijanović.

Na račune 20 zaposlenih ovog preduzeća u petak je leglo i dodatnih oko 60.000 maraka na osnovu presuda koje su postale izvršne.

– Vjerujemo da izvršenje preostalih presuda neće ići tako brzo, jer preduzeće ne isplaćuje ni nove obaveze prema zaposlenima. Uz platu nam ne uplaćuje doprinose kao ni sve ostale naknade. Radnici zbog toga ne mogu da posjete ni ljekara, jer im zdravstvene knjižice nisu ovjerene – kazao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica” Zlatko Marin.

Naglasio je da problemi javljaju i jer Vlada RS ne isplaćuje redovno svoje grantove ovom preduzeću.

Radnici “Željeznica”, odnosno njih oko 2.000, tužili su ovo preduzeće zbog umanjenja toplog obroka sa 185 na 112 maraka u periodu od 2012. do 2015. godine i neisplaćenog regresa. Radnici su pobijedili preduzeće na sudu, a mnoge presude u njihovu korist postale su izvršne.

Nova tužba

Radnici “Željeznica RS” podnijeli su krajem 2016. godine još jednu tužbu protiv ovog preduzeća zbog neisplaćenih naknada za topli obrok i prevoz za tu godinu.

U sindikatima kažu da su tužbe jedini način da dobiju ono što im po zakonu pripada.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login