Roditelji se masovno udaljavaju od djece: Dječije igraonice sve više zamjenjuju toplinu doma

U Bosni i Hercegovini sve više se otvaraju dječije igraonice, koje u brzom tempu života predstavljaju pravi spas za roditelje. Da je tako govori i informacija iz Federalnog zavoda za statistku, koji nemaju tačan podatak o broju dječijih igraonica koje djeluju u BiH, naorčito zbog šifre djelatonosti pod kojom se masovno otvaraju. Međutim, one su prisutne u svakoj općini ili gradu i pretpostavlja se da ih u našoj zemlji ima na hiljade. Sat vremena provedenih u igraonici, roditelji plaćaju svega tri marke.
Negativne posljedice
Dok se u prvi mah čine kao odlična prilika za roditelje ali i mališane, magistar Naira Jusfović, profesor Predškolskog odgoja i obrazovanja, upozorava da one mogu imati i negativne posljedice. – Dječije igraonice su poželjne ukoliko roditelji trebaju obaviti kupovinu i ostaviti dijete na sigurnom mjestu gdje će imati neku tjelesnu aktivnost. Međutim, ukoliko se djeca ostave duže vremena, bez opravdanog razloga, onda to može imati itekakve posljedice – upozorava ona. Ističe da bi svaka igraonica trebala biti upoznata sa djecom i za svakog od njih imati program po kome bi se djeca igrala. Posebno je alarmantno ukoliko roditelji djecu nakon osam sati provedenih u obdaništu ponovo vode u igraonicu.
– Zloupotreba igraonica je kada roditelji, umjesto da budu s djetetom, piju kafu dok se neko drugi bavi njihovim djetetom. Roditelji nemaju svijesti koliko boravak djece u igraonicama, koji nije neophodan, utječe na udaljavanje od njih – kaže Jusfović. Upravo to, upozorava ona, donosi probleme u pubertetu, kada roditelji ne mogu doprijeti do djece a sve to posljedica je nedovoljnog kontakta u djetinjstvu. – Dječije igraonice sve više zamjenjuju toplinu doma, a roditelji se udaljavaju od djece – ističe ona. Posebno je interesantno da, kako tvrdi vlasnik jedne igraonice u Zenici, ne postoje određena pravila koliku površinu mora imati jedna igraonica, broj uposlenih, sadržaje za djecu niti konkretne uslove kojima bi se kontrolirala sigurnost boravka u njima.
Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor