Roditelji djece iz vrtića Marija Mažar peticijom traže povratak vaspitačice

Grupa roditelja iz banjalučkog vrtića Marija Mažar ovih dana je potpisala peticiju kojom traže da se na radno mjesto u ovaj vrtić vrati vaspitača Slađane Mišić, koja je, kako naglašavaju, iznenadno dobila premještaj.

U dopisu koji su nam paslali, a koji su uputili Centru za za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka izmežu ostalog stoji

„Iako je Centar vrlo dosljedan u javnom prezentovanju cjenovnika usluga na više strana, objave kašnjenja u izmirenju obaveza od strane roditelja i sličnim objavama koje se odnose na obaveze roditelja istovremeno potpuno izostaje informisanje (bilo bi izgleda previše da kažemo traženja našeg mišljenja) o promjenama koje su od suštinske važnosti za uspostavljanje baze za vaspitnoobrazovni rad naše djece i kreiranja adekvatnog okruženja. Od njihovog očekivanja da ih ujutro dočeka njima poznati vaspitač koji svu svoju energiju, kreativnost i vrijeme posvećuje njima, dobijamo frustraciju i iskazivanje otpora djece za sam odlazak u vrtić, a svima nama upoznavanje ko zna kojeg po redu vaspitača. Neki od nas su došli do upoznavanja sa devetim (broj 9) po redu u periodu od 2-3 godine, a našoj djeci je to deveti neznanac. To znači deveto prilagođavanje,deveti ciklus plakanja prilikom lijeganja uveče u krevet, prilikom ustajanja, oblačenja, odlaska do vrtića, ulaska u vrtić, obroka i odlaska na spavanje u vrtiću i jedinu sreću predstavlja izlazak iz vrtića.

Ne ulazeći u organizaciju rasporeda vaspitača neprihvatljivo je i da u toku ljetnih mjeseci imamo skoro svakodnevnu promjenu vaspitača, gdje se ponekad suočavamo sa situacijom da dijete vodimo od grupe do grupe skoro moleći vaspitača iz druge grupe da dijete taj dan bude smješteno u drugu grupu. Da li znate da u svakoj, pa i u našoj grupi postoje djeca sa različitim karakterima, preferencijama i ograničenjima, fizičkim, psihičkim, zdravstvenim za koje je potreban duži period i posvećenost vaspitača da se upozna sa istima? Koji su to kriterijumi stručne javne ustanove da se ovakve promjene rade bez detaljne i stručne ocjene uticaja na našu djecu?“, stoji u dopisu upućenom Centru.

Podršku roditeljima djece dali su i vaspitači iz vrtića, a sa problemima sa kojima su suočeni, upoznali su i Zorana Talića, predsjednika skupštine Grada i Ombudsmanu za djecu RS.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login