Robne rezerve RS završile su prošlu godinu sa gubitkom od čak 13 miliona maraka

Iako su minus u odnosu na 2015. povećali za čak 10 miliona maraka, Robne rezerve, kao i većina drugih javnih preduzeća, nisu propustile priliku da povećaju broj radnika. Tako su u odnosu na godinu ranije, na kraju 2016. imale pet više zaposlenih, ukupno 35.

Iako je direktor ovog preduzeća Mirko Marčeta početkom marta podneo prijedlog za stečaj ovog preduzeća, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković kaže da Srpska „neće ostati bez ovog preduzeća, jer je Vlada već pripremila rješenje“.

Najveći problem Gluhakoviću nisu milionski gubici Robnih rezervi niti propali ugovor sa „Farmlandom“, već to što sud već dva mjeseca ne otvara stečaj u ovom preduzeću.

– Do ljetnje pauze moramo provući kroz parlament novi zakon o robnim rezervama. Bilo bi dobro da svi izvršimo pritisak, ne želeći da vršimo pritisak na sudske odluke, ali je simptomatično da dva mjeseca Okružni privredni sud i stečajni sudija ne pokreću stečaj u Robnim rezervama, iako su svi uslovi ispunjeni. Nemamo drugo razmišljanje nego da je to pritisak na Robne rezerve, jer smo mi svoje obaveze vrlo brzo riješilli kaže Gluhaković.

Dodaje da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja tereti Robne rezerve za dug od 9,5 miliona KM, prvobitno dala rješenje da tadašnja Direkcija za robne rezerve, čiji su Robne rezerve nasljednik, nije u sistemu PDV.

– Nakon što je promijenjen direktor sektora za poreze UIO, ponovo je došlo do slanja inspekcije i 2011. je utvrđeno da Robne rezerve duguju 2,5 miliona KM koji je sada sa kamatama dostigao 9,5 miliona KM. UIO je vrlo brzo ušla u posjed terminala u Vrbanji koji je pripadao Robnim rezervama, odnosno pola su dobili, a pola nisu i sad ni sami ne znaju koju polovinu hoće – tvrdi Gluhaković.

On je rekao da su Robne rezerve tužile i „Farmland“ zbog duga od pet miliona KM.

Uprava za indirektno oporezivanje ranije je pokrenula prinudnu naplatu 9,5 miliona duga “Robnih rezervi”, a prvo su na doboš otišle akcije koje su Robne rezerve imale u laktaškoj Mljekari i koje je prodala na berzi za 156.000 maraka.

UIO je na sebe upisala i zemljište koje je pripadalo Robnim rezervama i uskoro se takođe očekuje prodaja te imovine.

Robne rezerve su dobile negativno mišljenje revizora za 2015. godinu, a jedna od glavnih zamjerki odnosila se na poslovni odnos sa „Farmlandom“.

Revizori su otkrili da ova farma nema nijedno grlo koje bi, prema ugovoru koji je potpisala sa Robnim rezervama RS, mogla da vrati Robnim rezervama.

– Preduzeće „Farmland“ nije ispoštovalo ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo imati i isporučiti Robnim rezervama po isteku ugovora. Prema nalazu selekcionog tima, koji je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kod „Farmlanda“ se nalazi određen broj grla koja se vode kao vlasništvo preduzeća, ali ne ispunjavaju uslove propisane ugovorom, koji se tiču kvaliteta i karakteristika – navedeno je u izveštaju, piše Capital.

Revizori su tada naveli i da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login