Riba nije ugrožena zbog niskog vodostaja rijeke Sane

Duga suša dovela je do toga da se vodostaj Sane ovih dana izjednačio se sa istorijskim minimumom od -19 cm, koji je izmjeren u avgustu 2008. Nizak vodostaj u kombinaciji sa viokim temperaturama doveo je do ugrožavanja ribljeg fonda u nekim dijelovima BiHe, pa je tako u Šamcu u prije neki dan zabilježen pomor oko 500 kg ribe.

Ipak, u Sportsko-ribolovnom društvu Prijedor kažu da nema mjesta pretjeranoj zabrinutosti kad je riječ o zdravlju ribe u Sani.

– I prethodnih godina vodostaj je bio nizak a temperature visoke, pa se riba u dobroj mjeri prilagodila ovakvim uslovima- pojasnio je predsjedik ovog društva Milan Balaban.

On je dodao da u ovakvim uslovima riba može da strada zbog nedostatka kiseonika, ali da se riba zbog toga koncentriše u brzacima i na većim dubinama gdje je voda bogatija kiseonikom. Nije ugrožena ni mlađ, kaže Balaban, pa neće biti uzaudna nedavna akcija poribljavanja. Ipak, ukoliko visoke temperature potraju, ekosistem u Sani mogao bi početi trpjeti posljedice, a jedini spas su kiše i hladnije vrijeme.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login