Prvomajsko “buntovništvo”: Od mirnog protesta do solo pasulja u parku

Prvi maj i još jedno podsjećanje na borbu za radnička prava Bosna i Hercegovina će dočekati, prema podacima sindikata, sa 46 posto nezaposlenog stanovništva. Od toga 56 posto mladih.

Ni podaci koji tretiraju zaposlene nisu ništa utješniji: oko 194 hiljade ili 26,3 posto radnika u Bosni i Hercegovini je na minimalcu, što znači da nisu u stanju svoju porodicu držati iznad apsolutne linije siromaštva.

Ovlaš navedeni podaci u drugim političkim kulturama poslužili kao itekako dobar povod za proteste, što u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Naprotiv, za 1. maj nije najavljen nijedan ozbiljniji bunt. Tek omanji skupovi nezadovoljnika i oveći skupovi zaljubljenika u prirodu i roštilj.

Danas, tačno u deset, sindikalci će protestnom šetnjom obilježiti svoj praynik. Kako drugačije, kažu, kad ga slave oni koji nisu zaslužili, a oni koji zaradili svoj praznični dan, čast sebi ne mogu da priušte.

Šetnja, na kojoj se očekuje oko 1.500 ljudi, kreće s Trga Krajine. Radnici će šetati do Narodne skupštine i zgrade Vlade, a stacioniraće se kod parka Mladen Stojanović. Okupljeni će, poručuje prva dama sindikata, Ranka Mišić, ipak biti počašćeni. I to simbolično.

“Proslavićemo uz porciju solo pasulja. Nadam se da ćemo uspjeti, još smo u organizovanju tog dijela naših protesta. Nadam se da ćemo nakon tog oficijelnog dijela, šta god to značilo, imati i tu porciju solo pasulja, sa vrlo jasnom porukom – opasuljite se”, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Rame uz rame sa Rankom Mišić šetaće i Dragan Gnjatić, zajedno sa oko pet stotina učitelja i nastavnika.

“Radnici u institucijama obrazovanja, nauke i kulture će iskazati svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem, i poslati jasnu poruku onima koji treba da vode računa i o ovim radnicima”, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja i nauke RS.

Da ni među sindikalcima nema jedinstva pokazuje i činjenica da sindikat uprave sutra neće biti na ulicama, jer je Vlada, smatraju, obezbjeđivanjem naknada na rate ispunila svoja obećanja.

U Banjaluci će danas biti na snazi privremena obustava saobraćaja najavljene zbog mirne protestne šetnje sindikalaca, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka.

Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.
Saobraćaj će biti obustavljen i na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Alejom Svetog Save, dalje Ulicom Mladena Stojanovića do raskrsnice sa Trive Amelice.

Rješenje o privremenoj obustavi saobraćaja donijela je PU Banjaluka uz saglasnost grada.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login