Prvi put u istoriji Internet je najpopularnija prodavnica

Niz procjena i podataka ukazuje na uspješnu ovogodišnju prazničnu sezonu za trgovce, no ankete i istraživanja pokazuju da sve veći dio kolača uzimaju internetski trgovački lanci.

Udio kupaca koji odlaze kupovati u prodavnice, iako su oni i dalje u većini, polako ali sigurno se smanjuje.

To potvrđuje i istraživanje koje je provelo najveće američko trgovačko udruženje National Retail Federation (NRF). Prema njihovoj anketi, prvi put u historiji ove je godine najpopularnija destinacija za prazničnu kupovinu bio Internet na kojem je barem dio šopinga planiralo obaviti 59 % američkih potrošača. Na drugom mjestu s 57 % nalazile su se klasične robne kuće, a nakon njih su slijedili diskonti, supermarketi i druge specijalizirane trgovine, piše tportal.

U tom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni krajem novembra, NRF je predviđao rast ovogodišnjepraznične potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama za 3,6 do 4 posto na ukupni iznos od oko 680 milijardi dolara.

Po potrošaču to je prosječno iznosilo 967 dolara, a dosad objavljene brojke potvrđuju te procjene. Maloprodaja je u decembru bila šest posto viša nego lani u istom mjesecu, s time da je internetska prodaja porasla 10,5 posto, čime je dodatno potvrđen trend sve veće kupovine preko Interneta.

Buka

ASHA prodaja vozila Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor