Prva solarna elektrana u Zenici: Firma na krovu zgrade proizvodi struju

Zvanično je dobivena i dozvola za proizvodnju električne energije od strane FERK-a (Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine), te je time firma Pero Zenica stekla status kvalifikovani proizvođač električne energije.

Podsjećamo, krajem prošle godine u medijima je objavljeno da firma Pero Zenica d.o.o. radi na veoma značajnom projektu, tj. gradi prvu solarnu elektranu u Zenici na krovu svoje poslovne zgrade na Bojinom Viru.

Riječ je o proizvodnom objektu instalirane snage 119 kW. Planirana godišnja proizvodnja izgrađene fotonaponske solarne elektrane „SE PERO 1“ je 139.000 kWh, a vrijednost investicije 250.000 KM.

Ovaj projekat je iznimno važan, ne samo za firmu „Pero Zenica” već i za cijelu zajednicu, jer promoviše ekologiju, energetsku učinkovitost, poslovnu izvrsnost i održivi razvoj. Osim što se radi o ekološki prihvatljivom načinu proizvodnje električne energije ovakvi projekti su i iznimno profitabilni. Iz firme „Pero Zenica” poručuju:

Želimo racionalno investirati u nove projekte, investirati u obnovljive izvore energije, energijsku efikasnost, dugoročno profitirati, a u isto vrijeme biti odgovorni prema našem okruženju kao i našoj planeti u cjelosti. Planiramo u svojim Centrima za gradnju i uređenje doma nuditi velike, ali i male kućne solarne sisteme, obezbijediti savjetodavnu pomoć kod projektovanja i izgradnje takvih solarnih sistema, te na taj način omogućiti da takvi projekti postanu maksimalno dostupni i jednostavno izvodivi za što veći broj kupaca i investitora.

U nastavku donosimo snimak prve solarne elektrane u Zenici „SE PERO 1“ iz zraka:

 

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor