Protest poljoprivrednika najavljen za 23.februar

Odluku Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, jednoglasno je podržao i Upravni odbor Udruženja mljekara RS.

“Protesti su u Gradiškoj 23. februara u 12 sati. Mi smo prinuđeni, mi ćemo se u velikoj mjeri odazvati. Opšte je raspoloženje da se iskaže nezadovoljstvo, mi nemamo drugog izbora. To je protest upozorenja”, naglasio je Milorad Arsenić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekara RS.

“Što se tiče mljekara, konkretno ja mislim, najmanje, 100 traktora što se tiče mljekara, a sad ovih drugih poljoprivrednih proizvođača ne znam”, kazao je Nedžad Hotić, mljekar iz Gradiške.

Osim što zakazuju okupljanje na petlji i kraju autoputa u Čatrnji kod Gradiške, traže i smjenu ministara Steve Mirjanića i Mirka Šarovića, odbacuju Nacrt pravilnika o raspodjeli podsticaja za 2017. godinu i traže da on bude isti kao kod njihovih kolega u Federaciji. Traže i da Ministarstvo poljoprivrede RS javno obajvi sve isplate sredstava za 2015. i 2016. godinu, jer tvrde da se dijelu novca gubi trag.

Od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa traže uvođenje “plavog dizela” i zaštitnih mjera za poljoprivredu. Za izmirenje dugova od prošle godine, Vladi daju novi rok – polovina marta.

“Nas ne interesuje, nas interesuje da Vlada obezbjedi 43 miliona i da nam isplati dug, u stvari sada 41, jer dva miliona su isplaćena. Nas interesuje da nam isplate, odakle će isplatiti, odakle sebi isplaćuju plate. Hoce li to biti ruski dug, kuvajtski dug, hoce li to biti nekakav kredit, dižu kredite i ovako, pišu zapise”, rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS.

Dok mu poljoprivrednici tresu fotelju i najavljuju proteste ministar Stevo Mirjanić, nije se mnogo potresao. Iz njegovog kabineta poručuju da će reagovati tek kada dobiju službeni dopis udruženja. Ministar Mirko Šarović nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login