Prošle godine najprofitablnija banka u RS je bila NLB banka

Sve banke u Republici Srpskoj poslovale su pozitivno u prošloj godini, a ubjedljivo najprofitablnija bila je NLB banka koja je zaradila čak 45 miliona KM. Ovo je ujedno i najveća dobit koju je jedna banka ikada ostvarila u RS.

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS sve banke su prošlu godinu završile u plusu, tako da je na nivou bankarskog sektora ostvarena neto dobit od 97,9 miliona KM.

– Dobit bankarskog sektora bilježi rast od 116 odsto u odnosu na kraj 2016. godine kada je bila 45,3 miliona KM – rekli su u Agenciji i dodali da su ovi podaci podložni promjenama jer se radi o preliminarnim i nerevidiranim podacima, piše banjalučki portal Capital.

Druga po visini ostvarene dobiti je UniCredit banka Banjaluka čiji profit je iznosio 25,77 miliona KM. Ova banka je u prošloj godini povećala dobit za 3,4 miliona KM.

Milionsku dobit ostvarila je i Nova banka Banjaluka, ali je ona nešto manja u odnosnu na 2016. godinu. Dobit ove banke bila je 9,8 miliona KM, dok je u godinu ranije iznosila 13 miliona KM.

Profit od 5,3 miliona KM ostvarila je i Sberbanka Banjaluka. Dobit ove banke za godinu dana porasla je za oko 1,3 miliona KM.

Za razliku od prethodnih godina, i Addiko banka je 2017. završila u plusu i to 4,5 miliona KM.

Rast dobiti zabilježila je i MF banka koja je zaradila 4,26 miliona KM, odnosno 1,3 miliona KM više nego 2016.

Biznis info

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila