Pripremite vaš automobil za ljeto

Mnogima putovanje autom predstavlja dio svakodnevice, jer odlaze na posao i vraćaju se kući upravo tim prevoznim sredstvom. Mnogi najčešće biraju upravo auto kao prevozno sredstvo za neka dulja putovanja, na primjer za putovanja u inostranstvo ili na more.

Zbog čestih gužvi na saobraćajnicama, ali i velikih temperatura ljeti, važno je da se vaše vozilo nalazi u dobrom stanju kako biste bezbjedno putovali. Priprema automobila za zimsku vožnju nešto je komplikovanija od ljetne pripreme jer podrazumijeva zimske gume, lance za gume i sličnu opremu. Ipak, i za ljetnu vožnju vrijede neka pravila. Provjeriti nivo ulja u motoru i tekućine u rashladnom sistemu Iz Ministarstva unutarašnjih poslova poručuju kako je u slučaju putovanja potrebno provjeriti ispravnost vozila. To uključuje provjeru nivoa ulja u motoru, stanje guma i pritisak u njima, količinu tekućine u rashladnom sistemu te tekućine za pranje stakala. ”Zbog izbjegavanja vrućine savjetujemo putovati noću ili u ranim jutarnjim satima”, kažu u MUP-u. Savjet o opštim smjernicama za vozače koji kreću na put u ljetnim mjesecima, s nama je podijelio i Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra Hrvatskog autokluba.

”Prije polaska na godišnji odmor, posebice do udaljenijih odredišta, vozači moraju prekontrolirati stanje vitalnih dijelova automobila. Idealnu i, prije svega, sigurnu vožnju obavit će tehnički ispravno vozilo i zdrav i odmoran vozač”, rekao je te također dodao kako iz iskustva znamo da je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti na put u ranim jutarnjim časovima. ”Autoceste su sigurnije i brže provozne, ali i na njima kao i na državnim ili lokalnim cestama valja voziti pozorno. Bitno je imati dovoljno tekućine poput vode, čaja ili sokova i, za svaki slučaj, dovoljno hrane. Jednako tako, poželjan je i pun spremnik goriva, a prije putovanja treba prekontrolirati tlak u pneumaticima, razinu ulja i svih tekućina”, dodaje Bjelajac. Ne pretjerivati s hlađenjem prostora u vozilu Vožnja je naporan posao i umor raste proporcionalno s dužinom vremena provedenog u vožnji.

”U pravilu se javlja umor nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozimo, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje”, tvrdi Bjelajac te dodaje kako na smanjenje umora povoljno djeluju ugodna atmosfera u vozilu, ležerni razgovor sa suputnicima, slušanje primjerene muzike te razne promjene koje se događaju tokom vožnje kao što je izmjene okoline, raslinja, režima vožnje i slično. ”Provjetravanje vozila, prije ili za vrijeme vožnje, dat će više svježega zraka i povoljnu mikroklimu u vozilu. Ali, ne pretjerujte, kao ni s pretjeranim hlađenjem prostora u vozilu (preporučljivo je imati 5 stepeni nižu temperaturu od vanjske)”, tvrdi.

Prije samog polaska na put pravovremeno se informišite o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima. Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uslovima na cesti. I za kraj podsjećamo kako je bez obzira gdje putujete važno pridržavati se saobraćajnih propisa, znakova i naredbi policijskih službenika. U slučaju umora, slabosti ili nervoze na vrijeme se zaustavite, osvježite i odmorite.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login