Prilika i za BiH: Evropski parlament finansira besplatni internet za sve

Evropski parlament voljan je osigurati besplatni bežični internet za sve u Evropskoj uniji. Ukoliko prijedlog zakona prođe parlamentarnu raspravu 12. septembra, najmanje 6.000 općina EU dobit će besplatnu konekciju s internetom.

Inicijativa WIFI4EU u preliminarnim raspravama po parlamentarnim odborima već je dobila podršku, te je EP za tu namjenu izdvojio 120 miliona eura. Plan je da, ako prijedlog prođe, EU, ali i neke države (trenutno) izvan Unije, do 2020. godine budu u cijelosti pokrivene besplatnim bežičnim internetom. – Pristup fondovima rezerviran je za javne entitete koji imaju otvorene prostore za postavljanje rutera. Javni entiteti mogu biti biblioteke, bolnice, parkovi, autobuske i željezničke stanice i stajališta… – navedeno je u informaciji EP-a.

Radi se o kvalitetnoj i brzoj konekciji. – Ovime želimo pružiti priliku svima u Evropi da mogu pristupiti kvalitetnoj konekciji, bez plaćanja i neovisno od toga gdje se nalaze, u svom gradu ili negdje u inostranstvu. I, posebno, dobra konekcija se pruža svima, bez obzira koliko novca zarađuju – izjavio je Karlos Zorino (Carlos Zorrinho), socijaldemokratski poslanik EP-a iz Portugala, koji je i inicirao ovaj prijedlog i lobira za njegovo usvajanje u Parlamentu EU. On ističe da će se omogućiti da općine ili grupe općina dobiju čak i cijeli iznos novca za projekat osiguravanja besplatnog pristupa internetu.

Uslov je da se ta mreža ne može komercijalizirati i da projekat traje najmanje tri godine. Ako 12. septembra EP odobri plan, već od početka naredne godine moći će se aplicirati za sredstva, a Parlament će novac odobravati po principu prvih prijava (first come first served).

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login