Prijedorsko udruženje pronalazača postoji već 14 godina, i vremenom je okupilo brojne inovatore

Prijedorsko udruženje pronalazača postoji već 14 godina, i vremenom je okupilo brojne inovatore i zaljubljenike u tehnologiju. Ova godina bila ime je naročito uspješna, rekao je Slavko Elijaš predsjednik Udruženja. Osvajali su medalje na takmičenjima u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji i na Krimu. On je naglasio da je tokom godina ostvarena dobra saradnja sa Ministarstvom nauke i tehnologije RS.

– To je kulminiralno pozivom koji na “Festival nauke” u Banjaluci, koji je Ministarstvo organizovalo. Tu smo pokazali dva rada, i privukli veliku pažnju svih onih koji su učestvovali u toj manifestaciji- naveo je Elijaš. Iako sarađuju sa većinom srednjih i osnovnih škola u Prijedoru, najveći dio članstva i radova dolazi iz Elektrotehničke škole, koja ima razvijenu inovatorsku sekciju.

– Bitno je to što kroz inovatorsku sekciju učenici dobijaju priliku da putuju i upoznaju se sa drugim sredinama, idejama i ljudima. To je važno kad je riječ o napretku tehnologije, jer je naša država tu ipak u nekom zapećku – pojasnio je profesor u Elektrotehničkoj školi Ilija Matijaš.

Trude se da prate ubrzan ravoj tehnologije, pa je ostvarena i saradnja sa IT preduzećem “Comtrade”, koje ima vlastitu srednju i visoku školu u Beogradu. U planu je i proširenje kapaciteta za izvođenje praktične nastave u samoj školi, kako bi njen kvalitet bio podignut na još viši nivo.

K.V.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login