Prijedorčanke uspješne u policijskim uniformama, rame uz rame s muškim kolegama: Čizme na noge i na noćni teren

Kada se Zvezdana Alendarević, sadašnji portparol Policijske uprave Prijedor, zaposlila kao policijski inspektor za opći kriminalitet, a bilo je to prije 11 godina nakon završene Visoke škole unutrašnjih poslova u Banjoj Luci, žene u policijskoj uniformi bile su rijetkost.

Tolika da su se za njima okretali i na ulici. A i kolege su bile skeptične, obično s pitanjem: „Šta će one u policiji?“ – Pitali su nas i da li znamo da je ovo zahtjevan i težak posao, da nas čeka izlazak na teren, da ćemo morati ustajati noću i izlaziti na uviđaj, obuvati čizme, raditi racije…

No, vremenom su prihvatili da smo tu i da možemo raditi isto kao i oni, tako da sada postoji apsolutna solidarnost i ravnopravnost u poslu kojim se bavimo – kaže Alendarević. Sa sličnim opaskama susretala se i Dragana Despot, inspektorica za privredni kriminalitet u PU Prijedor.

Ali, kaže da joj nisu smetale, jer je još kao djevojčica znala da će biti u policiji. Nakon završene Visoke škole unutrašnjih poslova obrela se najprije u Trebinju, u Odjeljenju za suzbijanje narkotika. Tamo se, iako nije bilo lako, dobro snašla. No, sretna je što se, mada joj izbor grada nije bitan, već samo to da radi posao koji voli, vratila u svoj Prijedor.

Za posao koji rade nerijetko je presudna i ženska intuicija. – Intuicije ima dosta, to znam sigurno. Čini mi se da smo mi žene malo temeljitije. Kada je riječ o muškim kolegama, nikad nisam imala nijednu neprijatnu situaciju. Nismo tu da se s njima takmičimo. Nadopunjujemo se u svom poslu. Nešto mi možemo bolje, nešto oni, tako da sve funkcioniše savršeno – govori Despot.

Objema je drago što se sve više djevojaka opredjeljuje za ovaj posao za koji je, između ostalog, presudna psihofizička pripremljenost. U PU Prijedor radi 116 žena, 20 posto od ukupnog broja zaposlenih. Njih 29 je na pozicijama policijskih službenika.

Opaske na saslušavanju

Obje su mlade, lijepe i zgodne, što primijete i oni koje saslušavaju. Uz osmijeh pričaju da je bilo i opaski: „Da sam znao da će me saslušavati žensko, odmah bih došao.“ – Bilo je toga, ali odmah vide da im to kod nas ne prolazi – kaže Despot.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login