Prijedor: Hitnu pomoć čekaju sat vremena

U pojedinim službama hitne pomoći u RS nema dovoljno vozila ni vozača, zbog čega pacijentima život visi o koncu dok dočekaju ljekarsku pomoć.

Siniša Majstorović iz Prijedora bio je neprijatno iznenađen kada su mu, nakon što je njegovom ocu pozlilo u centru grada, u Hitnoj službi rekli da ne mogu doći jer nemaju čim.

– Otac je zgubio je svjest i otkucaji srca su mu jedva bila osjetni. Tehničar koji mi se javio u Službi hitne pomoći rekao je da nemaju vozilo, jer je na terenu, i da je on pozvao prijedorsku policiju da dođu do nas. Policajci su došli nakon desetak minuta. I sami su bili iznenađeni, jer nisu znali šta da rade i zašto su došli – priča Majstorović.

Pomoć stigla nakon 50 minuta

Otišao je do Službe hitne pomoći, koja je od toga mjesta udaljena oko 500 metara, i pred zgradom Hitne ugledao vozilo parkirano ispred ulaza.

– Ponadao sam se da se ekipa medicinskih radnika vratila sa terena. Međutim, tehničar mi je rekao da su oni još na terenu i da je vozilo ispred zgrade neispravno. Rekao mi je da će ekipa, čim se vrati sa terena, doći da interveniše.

Ja sam bio u strahu da otac neće biti živ do njihovog dolaska. Kada je konačno došla Hitna, pogledao sam na sat i shvatio da je moj otac punih 50 minuta bio na ulici i čekao pomoć ljekara – ogorčen je Majstorović.

Ne želim ni da pomisli šta bi se desilo da pomoć na kraju nije stigla.

– Šta bi bilo u slučaju da se desi veća katastrofa sa više povređenih. Pitanje je koga bi medicinski radnici i mogli spasiti sa jednom ekipom i jednim vozilom – kaže Majstorović.

Pogažena zakletva

U razgovoru sa zaposlenima u Službi Hitne pomoći Prijedor saznali smo da Hipokratovu zakletvu zbog tehničkih uslova često pogaze.

– Imamo jedno vozilo za celo područje Prijedora. Dešava se da ne možemo izaći na svaki prijavljen slučaj – otkrio nam je jedan od radnika.

Služba hitne pomoći pokriva regiju sa oko 90.000 stanovnika jednom ekipom i jednim vozilom. Drugo neispravno vozilo stoji parkirano ispred zgrade.

U Domu zdravlja Prijedor nismo dobili komentar jer nam se direktorka Slavica Popović nije javljala na telefon.

Siniša Obradović, koordinator kvaliteta usluga zaposlen u ovoj ustanovi, tvrdi da sve štima.

– Zaista ne znam o čemu se tu radi. Najbolje da nam pacijent zvanično uputi žalbu da proverimo taj slučaj. Imamo dovoljno vozila i dobro smo organizovani – tvrdi Obradović.

Slično u Šipovu

Činjenica je da ovo nije usamljen slučaj. Nedavno se slična situacija desila u Šipovu, kada je pacijent koji je doživeo srčani udar do Univezitetsko kliničkog centra Banjaluka prevezen taksijem jer je dežurni vozač bio na terenu, pa nije imao ko da vozi kola hitne pomoći.

Miodrag Femić, predsednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS, kaže da je oprema u službama hitne pomoći zastarela, vozila nema dovoljno, a nedostaje i osoblja.

– U nekim domovima zdravlja u manjim mestima često, nažalost, nemaju ni za gorivo za vozilo hitne pomoći – kaže Femić.

U pitanju su životi

Miodrag Femić ističe da se dešava upravo ono na šta su upozoravali iz ovog sindikata.

– U hitne službe se ne ulaže skoro ništa, a kadar nam masovno odlazi. Zna se koliko je ljekarska pomoć bitna u prvim minutama nakon povrede ili srčanog udara, ali se ipak dopušta da se u pitanje dovode ljudski životi – kaže Femić.

Blic

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login