Prekinut lanac trgovine oružjem prema Sloveniji

Pripadnici Federalne uprave policije juče su uhapsili jednu osobu iz Travnika zbog sumnje da je posredstvom drugih osoba iz BiH i Republike Slovenije organizovala prebacivanje veće količine oružja i vojne opreme iz BiH u Sloveniju.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u subotu 6.1.2018. godine, poduzimajući mjere i radnje i svoje nadležnosti, lišili slobode jednu osobu iz Travnika incijala A.K. (1986. god) koja se dovodi u vezu sa krivičnim djelom “Organizovani kriminal“ iz člana 250, a u vezi sa krivičnim djelom “Neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme, te proizvodima dvojne namjere” iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Asistenciju prilikom ovih aktivnosti je pružilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog Kantona.

Osoba lišena slobode se sumnjiči da je u prethodnom periodu organizovala posredstvom drugih lica iz Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, prebacivanje veće količine oružja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju.

Navedena osoba je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krvičnom djelu, predato na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i uz podršku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, dana 7.1.2018. godine na dvije lokacije na području opštine Zenica, izvršeni su pretresi objekata koje koriste lica za kojima se još uvijek traga obzirom da se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Federalna uprava policije nastavlja saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Slovenije, te aktivnosti na identifikaciji lica i dokumentovanju krivičnih djela.

ATV

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila