Požari u BiH: Situacija je kritična, moli se za pomoć

Požari na više mjesta u BiH…

Situacija na 20 kilometara dugoj liniji požara na području opštine Ljubinje je alarmanta, a stotinjak ljudi, koji nemaju dovoljno opreme za gašenje, bori se da vatrena stihija ne uđe u dva sela, te apeluju na sva vatrogasna društva da im, ukoliko to mogu, dostave naprtnjače.

Komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje Miodrag Ilić rekao je da se vatra u dva kraka širi prema selima Mrkalji u Pustipust, te da će se, ako ne bude presječena, proširiti prema selu Obzir i dalje na magistralu prema Trebinju.

“Situacija je katastrofalna. Gore šuma i nisko rastinje. Vjetar je počeo da duva, što dodatno otežava gašenje i rasplamsava vatru”, istakao je Ilić.

On je dodao da imaju dovoljno ljudi, među kojim su vatrogasci, policija i građani, ali da nemaju naprtnjača.

Ljubinjski vatrogasci za pomoć su se obratili i Vladi Republike Srpske, kao i kolegama iz susjednih opština.

“Trebinjski vatrogasci ponudili su se da pomognu, ali su bili spriječeni zbog gašenja požara na svojoj teritoriji”, objasnio je Ilić.

Požar ovolikih razmjera ne pamti se u Ljubinju.

Požar na Čvrsnici proširio se prema rejonu Pograda, vatrogasci dežuraju 24 sata

Požar na planini Čvrsnica gdje gori borova šuma i dalje je aktivan, a unatoč uspješnom djelovanju helikoptera OS BiH, broj izbačaja je bio nedovoljan za ozbiljnije zaustavljanje širenja požara, koji se nakon povlačenja helikoptera proširio prema rejonu Pograda, izvijestio je u subotu Operativni centar civilne zaštite HNŽ-a.

Vatrogasci 24 sata dežuraju i djeluju cisternama i naprtnjačama na požarišne točke, koje nastaju urušavanjem užarenih panjeva.

Iz CZ Jablanica smatraju da je potrebno i dalje djelovati iz zraka i tako spriječiti prodiranje požara prema platou Plase gdje se nalazi borova šuma i endemska vrsta munike.

Požar u Pologu je također i dalje aktivan na nekoliko mjesta, ali ne predstavlja opasnost po stanovništvo i imovinu.

Stanje na tom požarištu se tijekom jučerašnjeg dana pogoršalo, gdje je gorjela šuma, nisko raslinje i trava na oko 100 hektara zemljišta, a vatra je ugrožavala dvadesetak kuća.

Na terenu je bilo 12 vatrogasaca s tri vozila, a na zahtjev Civilne zaštite Mostar poslan je zahtjev za pomoć u gašenju iz zraka helikopterom OS BiH.

Aktivan je požar na području Bjelojevića u Stocu prema općini Neum, gdje gore trava i nisko raslinje, no požar trenutno ne predstavlja opasnost ni po stanovništvo, ni po imovinu.

Istovremeno, aktivan je požar na području G.Hrasnog –Podkula, gdje gore visoko i nisko raslinje na velikom prostoru, a osim njega aktivan je i požar iznad sela Hutovo, gdje na brdu gori nisko raslinje.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login