Potpuni kolaps firmi koje je Vlada RS kupila u stečaju

Gotovo sva preduzeća koja je Vlada RS kupila s obrazloženjem „da ih digne iz mrtvih i obnovi proizvodnju“ na kraju prošle godine proizvela su gubitak. U osam ovih nekadašnjih giganata, koji danas uglavnom ne rade, gubitak je oko 900.000 KM.

Finansijski izvještaji preduzeća koje je Vlada kupila u stečaju i formirala nove firme pokazuju da se dubioza nastavlja, a ako dobit i postoji, onda je više nego simbolična. Dokaz tome je „Novi elastik“ iz Vlasenice koji je prikazao plus od 5.500 KM i prihodovao 275.079 KM. U ovom preduzeću za proizvodnju pozamanterije zaposlenje je našlo i dvoje novih radnika pa ih je trenutno 15. Ovo preduzeće kupljeno je za 600.000 KM.

Ubjedljivo najveći gubitaš prošle godine među ovim propalim preduzećima je „Nova Borja“ sa gubitkom od oko 605.000 KM. Ako pogledamo stanje s kraja 2015. godine kada je gubitak bio oko milion KM, jasno je da postavljanje firme na sopstvene noge ide puževim koracima.

„Novi autodijelovi“ iz Rudog prikazali su gubitak od oko 127.000 KM i prihod od 1.100 KM, dok je „Nova tvornica prečistača iz Rogatice“ u finansijski skener zavela minus od 102.000 KM i prihod od oko 147.000 KM.

Među ovim preduzećima je i „Novi mermer“ iz Šekovića sa gubitkom od 61.000 KM. U odnosu na 2015. godinu i prihodi su pali za više od 100.000 KM pa sada iznose 203.000. Preduzeće je ostalo i bez pet radnika.

Ništa novo nije ni u „Novoj Polimki“ u Rudom koja je i na kraju prošle godine skazala gubitak od oko 10.500 KM i prihode od 17.861 KM.

Koliko je situacija teška u preduzećima koja je kupila Vlada RS, govori direktor „Nove Romanije“ Nada Amović-Mačar, koja je za CAPITAL kazala da bi „bilo dobro da ovo preduzeće kupi bilo ko jer ovako jedino mogu da se nadaju novom stečaju“.

„Novu Romaniju“ Vlada je kupila za 5,6 miliona KM, a ona danas uopšte ne radi. Firma je, prema podacima iz 2014. godine, posljednje u kojoj su poslovali, ostvarila gubitak od čak 1,5 miliona KM.

„Imamo neke dijelove u zakupu i tu radi stotinjak radnika. Mi ne radimo od oktobra 2014. godine, kada su nam i blokirani računi. Od tada nema ni plata“, kazala je nedavno Amović-Mačar za CAPITAL.

Ekonomista Miloš Todorović kaže da je ovakvo stanje u posrnulim preduzećima očekivano i logično.

„Ne razlikujemo izraze stečaj i bankrot, odnosno likvidacija preduzeća. Kada govorimo o stečaju više mislimo na preduzeća koja su pred likvidacijom. Ta preduzeća su davno propustila priliku da se izvuku. Iz kojih razloga – to bi svako pojedinačno trebalo da objasni. U trenutku kada je kupovano preduzeće, bilo je očigledno da se neće izvući“, naveo je Todorović i zaključio da se ova aktivnost Vlade RS nije pokazala kao dobro rješenje.

Kolaps cijena za glasove

Kolaps u „podržavljanim“ preduzećima je potvrdio strahovanja stručne javnosti koja je odmah oštro kritikovala odluke Vlade RS da državnim novcem kupuje preduzeća u stečaju, da na njihova čela postavi političke kadrove koji su potom zaposlili stotine svojih glasača.

Vlast ne treba da vodi proizvodnju, već da stvara dobar poslovni ambijent. Da je država loš menadžer dokazano je svih prethodnih decenija socijalizma, zbog čega se i krenulo u proces privatizacije državnog kapitala, ali vlast RS je, očito, odlučila da napravi korak unazad i finansijski izvještaji firmi koje je kupila pokazuju koliko je to bio pogrešan potez na koji je izgubljeno dragocjeno vrijeme i bačeno desetine miliona maraka poreskih obveznika RS.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login