Porodice ubijenih Kozarčana sutra u obilasku masovne grobnice na Korićanskim stijenama

Veći broj porodica Kozarčana ubijenih na Korićanskim stijenama sutra će, u organizaciji Medžlisa IZ Kozarac, posjetiti lokalitet novootkrivene masovne grobnice na istoimenoj lokaciji. U saopštenju Medžlisa IZ Kozarac se navodi da će posjeta biti u vremenu od 10 do 11 sati.

– Napominjemo da je na odronima Korićanskih stijena 21 avgusta 92 godine strijeljano 185 muškaraca, od kojih su većina bili zarobljenici logora Trnopolje.Tijela ubijenih su padala niz kamene litice.

Nekoliko lica u uspjelo je preživjeti strijeljanje tako da su bili u prilici da svjedoče i otkriju detalje ovog institucionalno organizovanog zločina – navodi se između ostalog u saopštenju Medžlisa IZ Kozarac kojeg potpisuje glavni imam Amir efendija Mahić. Posmrtni ostaci 76 ubijenih su pronađeni i pokopani u Šehidskom mezarju Kamičani kod Kozarca.

– Međutim, ni njihovi skeleti uglavnom nisu potpuni i često se radilo o samo nekoliko kostiju koje su pokopane. Porodice očekuje da novootkrivena grobnica krije kosti preostalih ubijenih za kojim tragaju više od 25 godina dok se porodice onih koje su već pokopale samo par koščica od svojih najmilijih nadaju da će se u ovoj grobnici napokon otkriti i preostale dijelove njihovih tijela.

Velika je vjerovatnoća, prema iskazima svjedoka ovog zločina, da novootkrivena grobnica na Korićanskim stijenama krije ostatke od preostalog broja ubijenih Kozarčana na ovom lokalitetu iz 1992. godine – navodi se u saopštenju Medžlisa IZ Kozarac.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login