Poreznici kontrolišu transferne cijene u naftnom sektoru

Poreski inspektori već nekoliko dana provjeravaju postojanje transfernih cijena u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča, Nestro Petrolu i “Optima grupi”, zvanično su potvrdili u Poreskoj upravi.

Za sada ne otkrivaju šta su zatekli na terenu, a posao će, kažu, završiti do kraja mjeseca. Ipak, tvrde da kontrola nije vanredna, već redovna. I pored toga što su naftni sektor Srpske posljednji put kontrolisali prije punih pet godina.

“Moramo izvršiti kontrolu poreskog obveznika najmanje jednom u pet godina. Ako izmiruje svoje obaveze redovno i tako dalje… Što ne znači da možemo procijeniti da treba ići i ranije. Prema tome, evo, sve se uklapa u zakonski rok”, rekla je Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.

Na problem transfernih cijena ukazali su i nezavisni revizori. U izvještaju za prošlu godinu, ukazali su na to da brodska Rafinerija ima značajne transakcije sa povezanim licima i da postoji mogućnost da poreski inspektori na drugačiji način protumače transferne cijene.

“Iako rukovodstvo smatra da društvo posjeduje dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva”, konstatovali su revizori.

Pored štete koju povezana lica navodno nanose transfernim cijenama, u revizorskom izvještaju jasno piše da Rafineriji duguju oko 33 miliona maraka, što je za pet miliona više nego 2015.

Resorni ministar nije zabrinut. Podržava rad inspektora i kontrolu poslovnih knjiga kompletnog naftnog sektora.

“Da li će i kakav će biti nalaz Poreske uprave, to ćemo tek da vidimo. U svakom slučaju, svaka vrsta nalaza koja bude, ona se zasniva na propisima kojima je ova oblast uređena. Očekujem da će poslije toga biti adekvatnih mjera koje će preduzimati”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije u Vladi RS.

U “Nestro grupi” nisu stigli da odgovore na naša pitanja. U brodskoj Rafineriji revizorima su naglasili da eventualna različita tumačenja poreskih inspektora neće imati značajne posljedice za finansijske izvještaje.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login