Poreska u novoj akciji: Ne bacajte fiskalne račune!

Dužnost svakog potrošača je da iz marketa ili kafića izađe sa fiskalnim računom, podsjećaju u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Ovaj put su sa upozorenjima otišli korak dalje, pa organizovali jednomjesečnu kampanju, tokom koje će kontrolisati poštovanje zakona.

“Korak preduzmi, račun uzmi” slogan je kojom poreznici žele da pobijede sivu ekonomiju, a u tome, kažu, treba da pomogne svaki građanin i onaj koji je dužan da fiskalni račun izda i onaj koji treba da ga uzme.

“Poreska uprava će u narednom periodu preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, da prvo preventivno, kroz medijsku kampanju, a zatim i intenzivnim kontrolama na terenu poboljša disciplinu poreskih obveznika, kada je u pitanju izdavanje ili uzimanje fiskalnih računa poslije svake kupovine ili izvršene usluge”, kaže Nikola Salapura, portparol Poreske uprave RS.

Kontrole koje traju i mimo kampanje dale su rezultate. Pod lupom inspektora našlo se nekoliko ugostiteljskih objekata i marketa, kojima je zbog nepoštovanja zakona, privremeno zabranjen rad.
Inspektori na terenu hvataju i građane, pa svi oni koji po izlasku iz marketa, u krugu od pedeset metara, kako je zakonom propisano, kod sebe ne budu imali račun, odslušaće lekciju inspektora, a vjerovatno i platiti kaznu.

Ako ste navikli da račune bacate odmah nakon izlaska iz trgovine, vrijeme je da tu naviku promijenite. Bar u narednih mjesec dana, dok su kontrole nešto rigoroznije.

Uzimanje računa je obaveza, jer time novac od kupovine ne ide samo u džep privatnicima, već puni i budžet Republike. I ne samo to, bez računa nema povrata novca, ni reklamiranja robe. Iako ima onih koji račun ne uzmu ili ga bace u prvu kantiu za smeće, većina anketiranih Banjalučana poštuje zakon i to iz više razloga.

Samim tim što je prodavac izdao račun, ne mora da znači da je on ispravan, upozoravaju u Poreskoj upravi. Izgled fiskalnog računa, jasno je, kažu, propisan zakonom. Osim cijene sa i bez PDV-a, na njemu treba da se nađu i podaci o izdavaocu, identifikacioni broj dokumenta, njegov naziv, redni broj i fiskalni logo. I na to, kažu poreznici treba obratiti pažnju.

ATV

Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris
%d bloggers like this: