Poplava uzima danak u Doboju: Raste broj oboljelih od tuberkuloze

Poplava je uzela danak, u godinama nakon nje u Doboju raste broj oboljelih od tuberkuloze. Svake godine je više od desetnovih slučajeva, a lane su u dobojskoj bolnici liječili i troje djece predškolskog i školskog uzrasta.

Trenutno na plućnom odjeljenju leže četiri pacijenta, a iako dolaze iz cijele regije najviše ih je sa područja Doboja.

“U 2016. godini imali smo ukupno 87 novootkrivenih slučajeva tuberkulčoze pluća, pulomonalne i ekstrapulmonalne, na dobojskoj regiji, porast je vezan za dobojsku opštinu, Doboj je opština koja je bilježila najveći porast“, rekao je regionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze prim.dr Neđo Mitrović.

Loši uslovi života i pad imuniteta su glavni okidači, a tome je kažu ljekari doprinijelo stanje poplave i period poslije nje. I u lokalnom Crvenom krstu kažu da je sve više osoba u stanju socijalne potrebe, a redovno obilaze 80 takvih korisnika.

“Pogotovo dosta toga imamo u ruralnim područjima koja su nepristupačna, udaljena, i od prvih ambulanti, trgovina, ne mogu sebi priuštiti kupiti i kad imaju nekih para“, rekao je Mićo Arsenić iz dobojskog Crvenog krsta.

Najviše su pogođene osobe poslije 65. godine, a uz starost i siromaštvo, bolest ide uz maligna oboljenja ili dijabetes. Ljekari kažu da djeluju i preventivno, odlaskom na potencijalna žarišta, a Odjeljenje koje je renovirano prije četiri godine i kadar pružaju uslove za liječenje. Problem stvara nedostatak ATL terapije, ali u posljednjih godinu dana, pacijenti mogu da je nabave u apotekama.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login