Poljski bračni par traktorom putuje oko svijeta

Neobični traktor koji vuče kamp kućicu, sa zastavom Poljske koja se vijori na njemu, privukao je protekle sedmice pažnju vozača na magistralnom putu koji povezuje Sanski Most s Ključem.

Traktor pripada Marcinu Obaleku, koji je, skupa sa suprugom Monikom, njime krenuo na put oko svijeta.

Ovaj veseli Poljak je objasnio kako su prije nešto više od tri sedmice na neobičnu avanturu krenuli iz poljskog grada Poznanja, u međuvremenu proputovali su kroz Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku, a iz Bosne i Hercegovine ponovo namjeravaju kroz Hrvatsku i Italiju do Afrike.

Obalekovi kažu kako im je plan da se nakon vožnje Crnim kontinentom brodom prebace do Australije, a potom slijede Južna i Sjeverna Amerika, nakon čega se ponovo namjeravaju vratiti u Europu. Predviđaju kako će njihov put trajati nekoliko mjeseci, što će zavisiti od okolnosti.

Zanimljivo je kako je Obalek prije 15 godina pokrenuo projekt “Traktorijada ursusom na put oko svijeta” i u proteklom periodu prošao je više ruta svim kontinentima, prevalivši više od 30.000 kilometara. Jedan od ciljeva ovih putovanja je i promocija “Ursusa”, poznatog poljskog proizvođača traktora, a ova renomirana fabrika snosi i najveći dio troškova ove avanture, piše Tuzlanski.ba

Obalekov primjer, u međuvremenu, slijedili su i drugi širom svijeta, pa je putovanje ovim modelom traktora postalo veoma popularno kod ljubitelja avantura širom svijeta. Ovoga puta Obalek je na put krenuo ursusom starim 53 godine, za kojeg se može konstatirati kako je pravi muzejski primjerak. Međutim, ovaj neobični Poljak je uvjeren kako je riječ o pouzdanom prijevoznom sredstvu koje će odgovoriti na sve izazove putovanja.

Kaže kako putuju prosječnom brzinom od oko 30 kilometara na sat, a njihova pojava redovno izaziva iznenađenje gdje god se pojave, a najviše se iznenade policajci, koji ih često zaustavljaju. Međutim, Obalek posjeduje sve potrebne tehničke dozvole, a o ispravnosti svog ljubimca brine sam, ponekad i uz asistenciju mehaničara Ričarda Đera, s kojim vezu održava putem mobilnog telefona.

“Ako je neki ozbiljni kvar, konsultiram se s njim i on po zvuku motora traktora, kojeg čuje preko telefona, može tačno utvrditi kvar i potom mi javiti kako da ga popravim”, kaže Obalek.

Zanimljivo je kako je njegova supruga Monika po profesiji novinar, a svojim fotoaparatom redovno bilježi sve događaje tokom puta, dok tekstove objavljuje jedan poljski časopis.

Obalekovi kažu kako su oduševljeni prolaskom kroz Bosnu i Hercegovinu, te konstatuju kako je riječ o prekrasnoj zemlji sa srdačnim ljudima.

Pogrebno Iris
%d bloggers like this: