Poledice povećale broj preloma (VIDEO)

Ljekari, specijalisti ortopedije i traumatologije, ovih dana imaju pune ruke posla. Zbog niskih temperatura i poledice povećao se broj pacijenata sa raznim lomovima, najčešće u predjelu ruku i nogu.

Jedan nepažljiv korak mogao bi da vas odvede u pravcu Hitne pomoći. Led prekriven snijegom, varka je zbog koje se, ovih dana, mnogo pada. Zbog pogrešnog koraka, Milorad Čučak iz Sanskog Mosta imao je operaciju u predjelu koljena. – Kada je poledilo, izašao sam u dvorište, pao i polomio čašicu u koljenu i odmah  sam primljen iz Oštre Luke, Doma zdravlja, u prijedorsku bolnicu na operaciju – rekao je Čučak.

Popunjeno je  Odjeljenje ortopedije i traumatologije u prijedorskoj bolnici, u kojem najčešće završe stariji građani. Veliki broj pacijenata liječi se u dežurnim ambulantama – samo pacijenti sa težim lomovima završe na operacijama. – Imamo jako puno preloma ruku i nogu. Imamo jednu gospođu sa prelomom kičme, isto tako posljedica pada, žena se okliznula i pala na sjedalni dio kičme, čime je zadobila prelom jednog pršljena – rekao je specijalista ortopedije i traumatologije Boško Kosić.

Ljekari savjetuju – na ledu pazite kuda i kako hodate, a ako ne možete da izbjegnete pad, svaka imobilizacija prelomljenog dijela odlična je pomoć ljekaru kojeg čeka veliki posao.

K.V.

ASHA prodaja vozila Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor