Pojavili se do sad neobjavljeni rukopisi Pavla Vuisića

Udruženje za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, proslavilo je pet godina od registrovanja i 136 godina od kada je temelj Udruženja – Biblioteka Lazić prvi put otvorena za javnost.

Predsjednik Udruženja Viktor Lazić kaže da je početak svih važnih projekata teško utvrditi – njihovi korijeni su duboki, njihova snaga je jaka i čini se da su tu oduvijek.

Da li je pravi početak bio kada je čukundeda mog čukundede, sveštenik Mihailo Lazić, prije skoro 300 godina započeo da sakuplja knjige, ili je početak kada samo 2010. godine iznova započeli sa formiranjem fondova u prvom prostoru koji smo obezbijedili, tri godine prije zvanične registracije, rekao je Lazić.

Povodom obilježavanja godišnjice, Udruženju je stiglo na poklon u jednom danu više od 1.000 knjiga, uključujići više izuzetno rijetkih rukopisa i izdanja.

Između ostalog, Adligat je na poklon dobio do sada nepoznate i neobjavljene rukopise velikog glumca Pavla Vuisića.

Među rukopisima nalazi se scenario za igrani film „Sreća se smeška kiselo“, napisan septembra 1959, kojim je Pavle bio izuzetno zadovoljan, scenario za dečiju filmsku priču „Nikad više“, napisanu 1961. godine, a tu je i Vuisićeva kratka priča u kojoj šarani razgovaraju među sobom „Jednom u zoru“.

Dok je prvi scenario i kratku priču po Pavlovom diktatu na mašini otkucala njegova supruga Mirjana, drugi je ispisao svojom rukom u svesci na čijem početku se nalazi Mirjanin dnevnik života sa Pavlom. Uz ove rukopise, u Adligat su stigle i originalne fotografije velikog glumca.

Legat Pavla i Mirjane Vuisić nalazi se u Adligatu. Legat će uključivati i stan u kome su zajedno živjeli, a Mirjana Vuisić, poklonodavac, takođe je osnivač i član upravnog odbora ovog udruženja.

Nezavisne

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila