Počinje prvi Krajina film festival

U organizaciji Udruženja filmskih radnika i i građana Bosanske Krajine, danas počinje prvi Krajina Film Festival, koji će se održati u dolinama rijeka Une, Sane i Vrbasa, odnosno u Bihaću, Cazinu, Sanskom Mostu, Prijedoru, Kozarcu, Jajcu, i Banja Luci.

Prema riječima Adnana Bajrića, predsjednika Udruženja Krajišnika, i jednog od organizatora Festivala, Krajina Film Festival je u odnosu na druge u mnogočemu drugačiji i originalniji, jer predstavlja i okuplja ne samo filmske umjetnike, nego i druge vidove umjetnosti, između ostalih novinare i književnike. Sama ideja nastavka Festivala je odgovor na postojanje samo jednog aktivnog kina na području USK-a.

-Jedna od ideja je okupiti krajiške umjetnike, od Mustafe Nadarevića, Miraja Grbića, Edina Galija, do drugih umjetnika u domovini i dijaspori kao što su Adis Bakrač, Mirsad Ćatić, Edin Morić, Jasmina Musić,- kazao je Bajrić na jučerašnjoj press konferenciji, dodajući da su i lokacije održavanja festivala odabrane sa ciljem njihove afirmacije posebno rijeke Une, jer je ovo ujedno i promocija ideje „Una za UNESCO“.

Osam festivalskih noći

U takmičarskom dijelu Festivala predstavit će se 12 dugometražnih i 16 kratkometražnih filmova iz 24 zemlje svijeta, dok će u revijalnom dijelu posjetioci imati priliku pogledati najbolja ostvarenja iz BiH i regiona. Haris Samardžić, umjetnički direktor Festivala ističe da će veliku pažnju publike privući hrvatski film „ZG 80“ koji je prošle godine bio najgledaniji u toj zemlji, zatim dokumentarni film „Mrtve ribe“ redatelja Slavena Kneževića koji se predstavio na Pulskom filmskom festivalu, dokumentaraci „Dvije škole“, Srđana Šarenca, i „“Zar nije bolje ovako“, sa kojim će se predstaviti mladi umjetnici. Svaki dan će se održavati nekoliko blokova projekcija, kada će se predstavljati kratki filmovi iz takmičarskog dijela Festivala , a u večernjim terminima koji će najčešće biti koncipirani na način da je jedna projekcija u 18 sati , a drugu dva sata kasnije, -istaknuo je Samardžić. Festival će u 20 sati otvoriti Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala, koji su ujedno pružili neophodnu profesionalnu i tehničku podršku KFF. Nakon svečanog otvranja prikazat će se film „Naša svakodnevna priča“ bh.redateljice Ines Tanović.

Edukativne radionice

Prvi Krajina film festivala će sadržavati i edukativne radionice za mlade filmske autore, a uz glavnu nagradu za najbolji film u takmičarskoj selekciji, bit će uručeno 14 pojedinačnih priznanja.

Poznati podržali Festival

Organizatori su se zahvalili poznatim bh. sportašima Edinu Džeki, Senijadu Ibričiću, Džananu Musi, Dejanu Malinoviću, Harunu Sadikoviću , Sanji Samardžić i brojnih drugim ličnosti koji su video porukom iskazali svoju podršku Festivalu, ujedno radeći na njegovoj afirmaciji i promociji.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login