Počeo “Kozara etno”, spoj kulturnog identiteta i modernog

Trinaesti festival “Kozara etno” počeo je večeras u potkozarskom selu Piskavica, a zamišljen kao spajanje izvornog i modernog, narednih dana planirano je predstvaljanje i na tvrđavi “Kastel” u Banjoj Luci.

Fokus “Kozara etna” je na tradicionalnim plesovima, uz učesnike iz osam zemalja, Poljske, Grčke, Srbije, Etijopije, Slovenije, Bjelorusije, Bugarske i BiH, među kojima i Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter” iz Sarajeva.

Birat će se i najljepše narodne nošnje, a kulturni identitet bit će predstavljen i kroz tradicionalnu gastronomiju, rukotvorine, te promotivni materijali.

Viši stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banje Luke (TOBL) Mladen Šukalo rekao je da ovo nije samo festival, već šiti projekat usmjeren na razvoj ruralnih zajednica.

Publici će biti predstavljene i tipične scene iz života i dnevnih poslova etno kozarskog čovjeka, kao i običaj “prosidba” potkozarskog kraja.

Šukalo ističe da je u festival uvršten i dio programa “Kozara ethno fusion”, spajanje izvornog i modernog, a ove godine će se na “Kastelu” predstaviti Narodni orkestar RKUD “Proleter” (Sarajevo), a zatim “Shazalakazoo” (Beograd).

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login