Penzioneri za septembar najavljuju proteste

Penzioneri iz Federacije BiH postavili su vlastima rok do 30. juna da se očituju hoće li penzije do avgusta biti povećane za 10 posto, a ukoliko se to ne desi, spremni su na razne vidove građanske neposlušnosti.

Tri zahtjeva

Najavili su i da će odmah u spetembru izaći na ulice i pokazati koliko su ogorčeni i nezadovoljni situacijom u kojoj se godinama nalaze. Jer,kako kažu, minimalna penzija u FBiH iznosi 326 KM. Upravo zbog toga mnogi od njih će bajram dočekati praznih džepova, jer za lijekove i režije koje moraju platiti, ne mogu razvući da imaju para za cijeli mjesec.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH u izjavi za „Avaz“ otvoreno je priznao da pregovori s Vladom idu teško, s obzirom da nadležni ne mogu ispuniti većinu zahtijeva koji su pred njih postavljeni.

– S premijerom FBiH obavili smo razgovore o zahtijevima koje smo uputili Vladi, a ima ih sedam. Rečeno nam je da ni jedan od njih ne može biti riješen dok se ne donese novi Zakon o PIO. A, a zakon novi možemo očekivati, kako je premijer nama rekao, do Nove godine. Mi smo mu rekli da, ako je to tako mi u septembru idemo u proteste – ističe Rapa.

On navodi i da Vlada ima još devet dana da se očituje o tri ključna zahtijeva penzionera, ili ovu populaciju više niko neće moći zaustaviti kada izađu na ulicu.

– Od Vlade očekujemo da se očituje o povećaju penzije za 10 posto penzionerima koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, ali potom i rastu primanja za sve ostale penzije, kao i da penzioneri budu oslobođeni od plaćanaj poreza na doprinos, jer penzije nisu oporezovane kao što su neke plaće. Vladi s sve izložili ali nismo dobili čvrtsa uvjeravanja, jer su nam kazali da zakon nije donesen i da on ne mogu išta unčiniti. Rečeno je da će dva naša zahtijeva biti ugrađena u novi zakon, a da će se o povećanju penzija pričati kada se zakon usvoji – priča Rapa.

Teško stanje

S toga je kazao da dok Vlada radi na donošenju novog zakona, u Savezu penzionera rade na pripremama protesta.

– Ova godina je ključna za državu, posebno za penzionere za koje se bez obzira na teško stanje mora iznaći rješenje kako bi izašli iz ove teške pozicije u kojoj smo godinama. A, ako ne bude toga mi nećemo smao na proteste izaći u septembru, nego ćemo i u oktobru… Prvi protest bit će smao početak, ovaj put idemo do kraja. Nema više odstajanja. Nećemo stati. Naši zahtijeva moraju u potpunosti biti prihvaćena i realizovani. Prvo ova tri, pa onda ostala četiri – poručio je Rapa.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login